Кметът на община Пазарджик Тодор Попов днес беше гост на децата от новооткрития Центъра за работа с деца на улицата /ЦРДУ/ в квартал „Изток“ и заедно с тях посрещна Дядо Коледа. Добрият старец, който прелетя с шейната и еленчетата от Лапландия, бе придружен и от Снежанка.

Първият подарък получен днес бе от кмета, след като отговори положително на въпроса на Дядо Коледа „дали е бил послушен?“, а след това всяко от общо шестнадесетте деца получи своя пакет с играчки. Почерпката и украсата, както и подаръците на децата са дарение от частна детска градина „Доброта“ в Синитово. Средствата за тях, над 1500 лв., са събрани от родителите на малчуганите, които посещават „Доброта“, разказа управителката на Центъра за работа с деца на улицата Гергана Бакалова.

Ето какво каза кметът Тодор Попов на децата и служителите в Центъра за работа с деца на улицата.

„Точно в навечерието на тези светли и хубави празници ние даваме старт на най-новата социална услуга в община Пазарджик, поредната от многобройните, които в годините сме изградили и поддържаме. Това е Центърът за работа с деца на улицата, тези деца са в най-рисковия сектор, защото по една или друга причина те са подложени на изключителен социален натиск, поради ред причини се нуждаят и от подкрепа. С оглед на възрастта и техния социален статус, а знаете, че в живота най-важната подкрепа е навеременната подкрепа. Много съм горд, че отново с нашия екип и нашите партньори в лицето на Социалното министерство успяхме да направим поредната важна услуга за нашия град, в сегмент, който касае нашите най- млади съграждани, които имат нужда от подкрепа. Заради това благодаря на г-жа Церова, на шефката на Центъра Гергана Бакалова и всички момичета и момчета, които са ангажирани с това. Белег за интелигентност за една общност, държава, град, квартал или семейство, е отношението към хората, които са социални аутсайдери. Това ме изпълва с гордост, че ние сме интелигентна местна общност, защото насочваме своите усилия точно към тези социалните групи, които са най-уязвими и които вместо да ги оставим безпризорни, и да попаднат в лапите на различните зависимости, и на всички неприятни неща, които ги дебнат по улиците, ние се опитваме да им помогнем да ги научим на елементарни неща в живота, да им дадем социален шанс, което е изключително важно. Дори само едно дете да се промени в резултат на нашите усилия, това ще бъде успех.“ – каза Тодор Попов.

Гост на тържеството бе и шефката на „Социално подпомагане“ – Дима Церова, която децата също много обичат. „Тя идва да ни вижда и всеки път пита, от какво имаме нужда“. – разказва малката Зоя. „Много обичаме г-жа Гергана, всички учителки и Давид.  Когато идваме тук се учим да пеем, рисуваме, пишем си домашните и научаваме нови неща. Някои от децата не знаят добре български и тук го учат.“ – допълва малката ни събеседница.

Децата посещаващи центъра са на възраст от 7 до 14 години. Някои от тях имат само по един родител, други се отглеждат от техни близки. Медиаторът Давид прави и невъзможното за да открие още деца, които да посещават центъра. Капацитетът му е за 33 деца, а в момента там правят посещения не повече от седемнадесет.

„Има деца, които идват с желание. Търсят ни всеки ден, други още не са се социализирали и с тях е нужна доста повече работа.“ – казва Дима Церова. „Но като цяло е много хубаво, че децата са тук и има как да осмислят времето си по начин различен от този, който може да им даде улицата.“

Сградата е изцяло обновена и оборудвана със съвременна техника. В кухнята се приготвя храна за децата, а тъй като някои от тях нямат възможност санитарни възли в домовете си, е направена баня и много често някои от децата се възползват от нея.

„Много сме доволни, защото тук е топло, децата си пишат домашните и им обръщат много внимание.“ – допълва картината майката на едно от децата.

„Нашите деца не са лоши, но трябва да се говори с тях, трябва да им се показва, че са важни. Тук това го правят възпитателките, учат ги да рисуват, да изрязват, да лепят. Имат даже изложба, имат игри, много е хубаво тук. Моето дете идва с желание.“

В една от стаите, преди тържеството се натъкваме на Дядо Коледа. Но в същност това е психологът на Центъра  – Людмил Станчев .“Всеки един от нас е отдаден на сто процента, важно ни е всяко едно дете. Освен нашата услуга е много важен и Приюта, имаме възможност да помогнем на много групи и ще се радвам ако се разкриват още такива центрове, защото това е много важно за децата. “ Чуйте:

 ЗА ПРОЕКТА

През месец октомври 2021, Община Пазарджик стартира изпълнението на проект BG05M9OP001-2.029-0008 – Разкриване на нова социална услуга „Център за работа с деца на улицата“, финансиран по ОП“РЧР“2014-2020г. на стойност 524 670.17лв.

Целевата група обхваща деца от социално слаби семейства, деца  от непълни семейства и социално-занемарени деца, които под грижите на социални работници, педагози и психолози ще посещават училище  и  ЦРДУ. В рамките на Проекта е предвидено осигуряването на топла и питателна безплатна храна за децата.

Център за работа с деца на улицата е на ул. „Преспа“№75.