Заболеваемостта през септември продължи да расте, а заповедите на здравния министър се тиражираха като ежедневен вестник. Ковид 19 погуби цяло семейство в Община Ракитово, където обявиха тридневен траур в памет на почерненото семейство. На територията на МБАЛ „Здраве“ във Велинград започна да функционира съвременна, модерна ендоскопска апаратура за гастро и колоноскопия, ехографска система и компютърен томограф.

За нуждите на „МБАЛ-Пазарджик“ пък Министерството на здравеопазването отпусна 1 млн. лв. за нов, модерен ангиограф. Здравното министерство награди имунизационния екип на РЗИ – Пазарджик в състав: д-р Зоя Шошева и д-р Светлана Михайлова, както и директора на здравната институция д-р Хюля Шериф и личния лекар д-р Галина Точкова, във връзка с проведената имунизационна кампания в нашата област.

В първия есенен месец 11-годишните футболисти на ДЮШ „Хебър“ завоюваха второ място в международен турнир. Страхотен успех постигна и състезателят по модерен петобой от СК „Шампион“ Емил Грозданов на Европейско първенство в Португалия. Петима състезатели на СК „Кодокан“, които са ученици в Спортното училище, защитиха успешно името на пазарджишката школа по джудо на Международния турнир в град Алексинац, Сърбия. През септември дадохме петия поред старт на учебните занятия в новооткритото спортно училище.

Тодор Попов: И училището в Паталеница вече разполага с игрища за баскетбол, волейбол и  футбол

По традиция там учебната година започна на първи септември. Две седмици по-късно близо 970 първокласници  прекрачиха прага на училищата в Община Пазарджик, а държавният глава участва в тържественото откриване на новата учебна година в ОУ „Христо Смирненски“. Училището в Паталеница започна новата учебна година с нови игрища за баскетбол, волейбол и футбол, а в село Мирянци с напълно обновени съблекални на стадиона.

Тържествено прерязаха лентата на Балона, кметът Тодор Попов бе сред първите плувци в басейна

През септември в Пазарджик, бе открито и най-новото спортно бижу – напълно реновираният открит плувен басейн, известен от далечното минало като Балона и започна 18-ото поред преброяване на населението и жилищния фонд в България. Точно девет месеца след разрушаването на стария мост, пуснаха движението по новоизграденото съоръжение над река Бошулска. Местните хора пропищяха от джигитите по пътя.

По случай 6 септември – Съединението на България, обектите на Регионалния исторически музей бяха отворени за посещение със свободен достъп, теснолинейката пътува с парен локомотив, а пазарджиклията Кристиан Ваклинов бе номиниран в конкурса на БНР за „Будител на годината“. Българската федерация по ски и СК “Атлас” – Велинград организираха Държавното лятно първенство по ски бягане, което се проведе на територията на община Велинград, а в Пазарджик отбелязаха четвъртото издание на Пазарджик Run Lacrima с рекорден брой участници. Гимнастичките от СКХГ „Диляна Прима“ започнаха ударно новия спортен сезон, а пазарджишкият автор Илиян Кузманов покори турските си читатели с книгата си „Ако срещнеш Буда, убий го!“

По същото време държавният глава Румен Радев подписа указите за назначаване на ново служебно правителство,  за разпускане на 46-тото Народно събрание и за насрочване на  избори „2 в 1“ на 14 ноември.  Радев назначи и трима нови министри в новото служебно правителство, а двама от първото станаха съпредседатели на най-новата партия у нас.

В Пазарджик с тържествена церемония беше открит Центърът за обучение на специалисти по здравни грижи, с което областният град се завърна на картата на академичните градове в България. За втора поредна година „Биовет“ АД обяви конкурс за написване на есе, разказ, стихотворение, рисунка, фотография на тема „Пещерските будители“, а болничното настоятелство към най-голямата верига частни лечебни заведения в страната – „Булфарма“ „Вяра, Надежда, Любов“  осъществи първа дарителска акция по случай празника на светиците.

Неизвестни крадци откраднаха 60 метра кабел, част от ВЕКМ (въздушно електроконтактната мрежа) на „Тролейбусен транспорт – Пазарджик“, нещо невиждано в близо 30-годишната история на електротранспортното дружество. През септември бе учреден Инициативен комитет за издигането на паметник на закрилниците на града – равноапостолите Константин и Елена. Монументът трябва да се извиси край Марица до две години, с което Пазарджик ще стане единственият град в света, който ще има паметник на Константин и Елена, синът и майката превърнали християнството в една от основните религии на света.

Успехите на талантите в спорта продължиха през целия месец. Юношата на Хебър, разпределителят Теодор Пеев, подписа своя първи професионален договор с клуба. В парк остров “Свобода” се проведе любимото състезание на децата – Игри по дъгата с FREZCO – тротинетки.

Състезателят на СК ШАМПИОН Пазарджик – Емил Грозданов доказа, че всяко старание и усилие носи позитивен резултат, като се класира на шесто място на смесена щафета с Ралица Митева, на Световното първенство по модерен петобой, което се състоя в Александрия, Египет.

Кирил Петков и Асен Василев представиха проекта си „Продължаваме промяната“

През септември беше обявен и новият политически проект на двамата министри от първото служебно правителство. Лидерите на „Продължаваме промяната“ обявиха критериите, по които ще се избират хората за листите на политическата формация. В световния ден на почистването – 18 септември, десетки доброволци се включиха в акцията по почистване на язовир „Батак“.

„Асарел-Медет“ получи наградата „Партньор на общините“ от Националното сдружение на общините в България, заради поредното финансиране на ремонта на магистралния водопровод с 340 хил. лв., както и заради ежегодното подпомагане на деца с изявени дарби и подкрепата за развитието на спорта в община Панагюрище.

„Асарел-Медет“АД получи отличие от Сдружението на общините

Междувременно в Пещера бяха събрани 3 000 лв. за нуждите на „Дневен център за деца и младежи с увреждания“  по време на благотворителен футболен турнир, организиран от „Биовет“ АД. Фармацевтичното предприятие стартира в партньорство с Гимназията по химични технологии в Пазарджик дуално обучение, като учениците от 11 и 12-ти клас ще прекарват в реална работна среда два или три дни от седмицата за двугодишен период. Фирмата направи щедро дарение и за ученици, и учители от ОУ “Патриарх Евтимий“ в Пещера, където парково пространство бе изцяло обновено.

Пазарджик стана домакин на четвъртото издание на Национална графична изложба на името на Георги Герасимов.  Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет поощри Ивета Парпулова – съдия в Окръжен съд – Пазарджик с отличия „Личен почетен знак първа степен – златен“ и с парична награда в размер на 1 000 лева, за проявен висок професионализъм, безупречно и образцово изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества. Актьорът Иво Русев пък отбеляза петдесет години на пазарджишката сцена с премиерата на постановката „Сватбата на дребния буржоа“. Постановката се игра за втори път в историята на театъра, а Иво Русев е изпълнявал същата роля преди двадесет години.