Къща за гости във великотърновското село Леденик само за броени дни успя да се превърне в най-търсеното място в България. Оказа се, че въпреки че капацитетът й е за 17 души, нова година в нея се готвели да празнуват над 300 души от цялата страна, съобщи Нова телевизия. Всички те вече са платили капаро. Разбират, че „купонът“ ще е общ дни преди да отпътуват за празника. Засега самите потърпевши са издирили 25 компании от цялата страна, които са платили за нощувки в последните два дни от 2021-ва година, но смятат, че има още излъгани.

Още в първите дни на есента, компании от цяла България планират ваканцията си за Нова година, но без да подозират плащат капаро за едно и също място – къща за гости в търновското село Леденик.

„На нас ни взеха 600 лева за 13 души за Нова година“, разказва Петър Янев. „19 души е нашата компания. Сумата която сме превели е 1200 лева за капаро“, посочва и Ясен. „За 31-ви декември – две нощувки, 18 души, 900 лева капаро“, твърди Пеньо Тенев.

„За 31-ви декември, за Нова година, два дни, тоест две нощувки. Искаше ни капаро от 800 лева, което ние съответно й преведохме. Обаче разбрахме, че сме част от кръга на измамната схема“, посочва Слави Славов.

Разбират, че са измамени, буквално дни преди да отпътуват за посрещането на Новата година. „Дойде време да пазарим за новогодишната вечер и за останалите вечери, при което се свързахме с жената да попитаме какво има в къщата дали има нужда да се купува допълнително чинии, понеже сме голяма компания и други посуди, на което не успяхме да се свържем с нея“, заяви Ясен.

„Успяхме да разберем за измамата от групите във Facebook“, твърди Петър Янев.

„При повторен опит на друг телефон на сайта се свързахме с реално шефа на къщата Георги, който ни обясни, че ние не сме част от гостите на Нова година в тази къща, което нас ни наведе на мисълта, че сме излъгани по някакъв начин“, разказва Ясен.

„10-17 човека нещо от около 325 души се събираме като цяло, тези 25 компании, които знаем за тях със сигурност има и такива, за които не знаем“, твърди Велислава Данева.

Капарото е превеждано на жена, която е наела къщата от собственика й, за да я преотдава за ползване. Опитите на екип на NOVA да се свърже с нея също се оказаха безуспешни. И така на собственика на къщата се наложило да обяснява на хората за измамната схема на наемателката си, разказва той.

„Миналата седмица започнах да получавам множество обаждания от различни нейни клиенти, че са си запазили къщата за Нова Година и вече се усъмних, че става дума за доста голяма измама. Веднага съм взел мерките, които съм сметнал за редно. Писал съм пост в социалните мрежи от който доста хора разбраха, че са измамени“, твърди собственикът на къщата Георги Данаилов.

Наемателката, дължи пари и на собственика на имота.“От както започна да ме разиграва за наема, не мога да говоря с нея. Тя трябваше да си го плати на 5-ти декември наема, от тогава много трудно. Праща ми едни фалшиви платежни нареждания, като уж ми била пуснала парите, после се оказва, че в банката станало някакъв проблем. Върти ни просто за парите“.

Георги Данаилов вече е подал сигнал в полицията и призовава всички потърпевши да направят същото. А след като разбрала, че се подготвя репортаж, наемателката започнала да връща парите на част от компаниите, разказват хората пред екипа ни.

„Когато разбра за тази наша инициатива тя се свърза с нас и другите от компанията и помоли да прекратим. Трябва да дадем гласност, защото има и други, които са като нас, които също не са си възстановили никакви пари. София, Перник, Стара Загора, Ямбол, Добрич, Димитровград, Сливен, Ловеч, Габрово, Севлиево, Петрич. Засега е ясно, че компании от тези градове са част то платилите за къщата за гости“, посочва Пеньо Тенев. Пред всички тях сега е стои и друг проблем.

„Нямаме никакви варианти за Нова Година понеже всички къщи са резервирани и изобщо нулев вариант. Няма къде да се съберем“, твърди Ясен.

От полицията съобщиха за NOVA, че тече разследване. Продължава и издирването на още компании, платили за посрещането на Нова Година в къщата за гости в с. Леденик.