Освободиха от ареста 52-годишния мъж, който в навечерието на Бъдни вечер прегази куче в пазарджишкото село Мало Конаре. Пред медиите той първо отричаше да има общо със случая. После заяви, че съжалява, съобщи bgonair.bg.

Видеозаписи от камери и разкази на свидетели показват, че водачът на джипа, прегазил кучето, е Николай Делииванов. След 24 часа в ареста той беше освободен. Пред медиите мъжът отрече умисъл в действията си.

„Още две кучета имаше там. Имаше спрял трактор от дясната страна. Аз исках отдалеч да го заобиколя. Как може да си помислите, че съм го прегазил нарочно?! Аз съм го виждал сто хиляди пъти това куче там“, заяви Николай Делииванов.

Ужасена от случилото се е Цветелина, която намерила кучето пред дома си в петък в безпомощно състояние. „Опитахме се да го повдигнем, започна да скимти. Върнахме камерите и видяхме какво се е случило“, разказа тя.

Жената потърсила помощ в социалните мрежи. Часове по-късно на място се озовали доброволци от Пазарджик. Те транспортирали кучето до клиника в Пловдив.

Там установили 5 счупвания. Вече са извършени и няколко операции. По случая е образувано досъдебно производство. А Николай Делииванов днес се извини.

„Съжалявам много за постъпката си. Просто не го видях“, каза мъжът.

В разкаянието му обаче жителите на Мало Конаре не вярват. И искат спешни промени в закона.

„Трябва да се засили контрола, да се спазва закона и хората да подават сигнали. Но най-големият проблем е, че повечето домашни кучета са нечипирани“, заяви Трифон Кабуров.

В момента в подобни случаи животните се записват като бездомни и разследването приключва.

След инцидента с кучето Роска жители на селото се събраха, за да настояват за адекватни мерки от страна на полицията и разследващите.

Според Наказателния кодекс, член 325б (Нов – ДВ, бр. 33 от 2011 г., в сила от 27.07.2011 г.), който прояви жестокост към гръбначно животно, му причини противозаконно смърт, тежко или трайно увреждане, се наказва с лишаване от свобода до три години и с глоба от хиляда до пет хиляди лева.