В Деня на народните будители, първи ноември, се състоя награждаването на победителите във второто издание на конкурса „Пещерските будители“, иницииран и проведен от Биовет АД – Пещера. В национален мащаб случаите на коронавирус започнаха да намаляват, в училищата започна масовото тестване на учениците, а от Здравното министерство обявиха, че пускат зелени сертификати с валидност 3 месеца за хората с антитела.

Първото населено място у нас, което е на път да постави истински рекорд по ваксинирани, е село Исперихово, община Брацигово, където над 70% от населението вече са се ваксинирали.

Пленумът на Висшия съдебен съвет оптимизира щатната численост Окръжна прокуратура в Пазарджик с нов прокурор, а Върховният административен съд постанови отстраняването на Костадин Холянов от кметския пост в Ракитово.

Над 90 деца и младежи в риск от 8 социални институции, демонстрираха сериозни спортни умения в „Зона на здравето“ в Пазарджик, в рамките на зонален турнир, организиран от Българска спортна федерация за деца и младежи в риск.

Волейболистите на Хебър продължават да пишат клубната история, прегазихме Олимпиакос

Волейболистите на Хебър продължиха да пишат клубната история, като прегазиха на собствен терен, гръцкия Олимпиакос. В рамките на месеца ВК Хебър взе своето от Славия,  от Марек Юнион – Ивкони в Дупница, от Сливница и след разкошна серия от общо седем победи, в края на месеца „Хебър“ отстъпи като гост на „Ястжембски Венгел“ с 0:3.

Последователната политика за инвестиции в образованието на Община Пазарджик продължи и през ноември с  ремонта на училището в Ивайло.  За да бъде ремонтиран покривът на сградата бяха отпуснати близо 70 хиляди лева. В Пазарджик започна благотворителна кампания за събиране на средства за Ивайло Шопов – пещерняк, спасител, пожарникар, който трябва да премине курс химиотерапии в Турция и други скъпоструващи интервенции.

Състезателят на Спортен клуб по Кикбокс Спартак Пазарджик Александър Рибников бе включен в състава на националния отбор на България по кикбокс и замина за Будва (Черна гора), а по традиция 19 ученици от двете панагюрски гимназии получиха стипендии от фондация „Асарел“.

10 красавици ще се състезават тази вечер за приза „Мис Пазарджик“

10 красавици се състезаваха за приза „Мис Пазарджик“, но в крайна сметка деветнадесетгодишната Никол Димитрова стана най-новата носителка на титлата и спечели правото да представлява родния си град в конкурса за красота „Мис България“. 141 служители от Областната дирекция на МВР в Пазарджик бяха отличени по случай професионалния празник на българската полиция, а „Български пощи“ ЕАД стартира традиционния детски конкурс „Най–красиво писмо до Дядо Коледа“.

И през ноември имаше черна серия от загуби. 12-годишно момче от Велинград бе открито мъртво върху метален електрически стълб с високо напрежение. Трима починаха в зверска катастрофа на пътя Овчеполци – Черногорово. От този свят си тръгнаха бившият началник на отделението по Урология в МБАЛ – Пазарджик д-р Константин Костов и  управителят на фирма „Брокс“ – Благо Танков, а с решение на Министерския съвет 24 ноември беше обявен  за Ден на национален траур в памет на жертвите, загинали при пожар, възникнал в Дом за възрастни хора в село Рояк, община Дългопол, и на 46-те жертви, загинали в тежка катастрофа с автобус на автомагистрала „Струма“.

Хирурзите от МБАЛ-Пазарджик откриха истински медицински феномен в лицето на 72-годишната пазарджиклийка Йорданка Дойкова. При изследвания преди лапароскопска операция за отстраняване на жлъчката те установиха, че всичките ѝ вътрешни органи, включително сърцето, са разположени огледално.

Кметът на Община Пещера  Йордан Младенов откри ремонтираното  и обновено дворно пространство в детска градина „Изгрев“ гр. Пещера, а  в Пазарджик ФК Хебър представи нов официален екип.

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет с 9 гласа „За“ и 2 гласа „Против“ избра Емилиан Венчев – следовател в Окръжен следствен отдел към Окръжна прокуратура – Пазарджик за административен ръководител – председател на Районен съд – Панагюрище. Пак се явихме на избори. За първи път две в едно. За трети път в рамките на 8 месеца избрахме народни представители. Този път гласувахме и за президент. Седем формации влязоха в парламента, а новото НС ще остане в историята като парламента на дебютантите. Най-младият народен представител от новите 240 е 24-годишната Небие Кабак от Сърница. Междувременно на балотаж Румен Радев и Илияна Йотова спечелиха втори мандат като двойка президент и вицепрезидент.

Земята под Велинград се разлюля, трусовете продължиха дни наред.

Обработиха 75% от изборните резултати: Разлика от 2% в полза на ГЕРБ – СДС спрямо Продължаваме промяната

Земетръс последва и в партиите с катастрофални резултати от последните избори. В първия ден на Рождественския пост „заваляха“ оставки – на председателя на „Да! България“ Христо Иванов и на целия Изпълнителен съвет на партията. Оставка подаде и ръководството на ВМРО. Кристиан Вигенин също обяви, че се оттегля като председател на Националния предизборен щаб на БСП. Последва изявление и от председателя на БСП Корнелия Нинова, че също подава оставка.

През ноември МБАЛ – Пазарджик  отбеляза 140 г. от създаването си с научна конференция, а държавата извади от активите на НК „Железопътна инфраструктура“ сграда в Белово, заради ремонт. На мястото на старата сграда е предвидено да се изгради ново приемно здание, както и нов паркинг.

Деца от Детска градина „Слънчо” заедно с техните възпитатели и полицаи от сектор „Пътна полиция” при ОДМВР-Пазарджик проведоха кампания по повод Световния ден за възпоменание на жертвите от пътно-транспортни произшествия.

Айтен Мачева: Програмата на Апокалипсиса е активирана преди четири години, пандемията е първата вибрационна вълна

С решение на общинските съветници д-р Костадинка Сотирова пое белодробната болница в Пазарджик, а във Велинград стана ясно, че зам.-председателят на местния парламент е замесен в схема за източване на ковид средства. В Сърница на традиционен благотворителен базар бяха събрани близо 15 000 лева, а баба Николинка Пиронкова от Калугерово празнува 101-ви рожден ден, заедно с внучката си родена на същата дата.

Сборник със седемнадесет есета и разкази обединени в заглавието „Нашите мои животи“, представи журналистката и писателка Христина Колева, а  в община Септември стартира избор за „Най-патриотичен дом“ на десетилетието.

Теодора Маринова от СК “Шампион“ завоюва медал на Държавното първенство по плуване, а пазарджишкият автор Илиян Кузманов и книгата му „Ако срещнеш Буда, убий го!“ заеха 15-то място в класациите по най-добри продажби на „Амазон“. Удължиха лиценза на пазарджишкия зоокът в парк остров „Свобода“ до 2026 година.

От утре: До Одрин и Истанбул за по-малко от 50 лева