Община Пазарджик, Регионална библиотека „ Никола Фурнаджиев“-Пазарджик и Фондация „Арт Ангел“, с основател Илиян Кузманов организират конкурс за най-стара и автентична снимка на кукери/дервиши/ джумали от празника Сирни Заговезни. Могат да участват хора от цялата страна, които имат стари фотографии, запечатили моменти от празника с кукери, джумали, дервиши и др. С подкрепата на Илиян Кузманов, първият български писател, попаднал в топ 20 на „Амазон“.

Илиян е активист предприемач, писател и журналист, на когото една от каузите е съхраняване на автентичните корени и традиции. Определени са първа, втора и трета награда, като най-голямата е цифров фотоапарат „Сони“ на стойност 1000 лв. За второ място ще се класира най- автентичният и самобитен дервиш и левовата равностойност на наградата е 150 лв. Трета награда също е 150 лв. за най- автентичен и стар разказ/история свързана с кукерите по нашите земи.

Ще има награди и от РБ“ Никола Фурнаджиев“-енциклопедии за Пазарджик, които бяха издадени от местната община, както и книгата“ „Ако срещнеш Буда-Убий го!“ на Илиян Кузманов. Идеята на конкурса е да се съберат интересни фотографии от различни краища на България, които ще бъдат показани после в изложба в библиотеката.

След дигитализирането на снимките, притежателите им ще могат да си ги получат обратно, а самите фотографии ще бъдат публикувани чрез дигиталната библиотека в „Европеана“. Снимките трябва да са правени до 1995 г., като за първото място ще се класира най-старата по давност. Крайният срок за изпращане на фотографиите е 22 февруари 2022 г., след което комисия ще определи победителите. Снимките да се изпращат на адрес: гр.Пазарджик, пощенски код 4400, ул.“ Любен Боянов“ № 3, Регионална библиотека „ Н.Фурнаджиев“-за конкурса.