Националният институт по метеорология и хидрология издаде предупреждение от първа степен – жълт код, за валежи от дъжд, сняг, силен вятър и застудяване и отрицателни дневни температури. В Пазарджишка област валежите ще продължат, като дъждът в равнинната част от областта със застудяването в нощните часове ще преминава в сняг.

В планинските райони от областта ще вали сняг и ще продължи да се натрупва снежна покривка. Количествата – между 15 и 25 mm, в планинската част до 30-35 mm. Снежна покривка в планината – между 15 и 35 cm. Умерен и силен вятър от североизток – ще има условия за виелици. Дневните температури няма да надвишават 4, 5 – градуса.

С проясняването през идната нощ се очаква температурите да спаднат още. От АПИ призовават шофьорите, на които им предстои пътуване, да тръгват с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат с повишено внимание и съобразена скорост, като спазват необходимата дистанция и не предприемат резки маневри.

Блокирането на движението от превозни средства с неподходящи – износени гуми, блокира пътуването на всички останали шофьори и затруднява работата на снегопочистващата техника, уточняват от Агенцията.

За повишаване безопасността на движение при необходимост е възможно да се затварят отделни участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали, а там, където се налага заради силния вятър, снегонавяванията и слаба видимост, е възможно трафикът да се ограничава временно до подобряване на метеорологичните условия и почистването на пътя.