Гилдията на актьорите обяви номинациите за годишните си награди, предадоха предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес. Смята се, че победителите в този конкурс, са и основните претенденти за „Оскар“. Наградите на актьорската гилдия се смятат за солиден индикатор за успех на Оскарите, тъй като нейните членове са най-голямата група в Академията за кинематографично изкуство и наука.

„Домът на Гучи“, „Белфаст“, „CODA: Дете на глухи родители“, „Крал Ричард“ и „Не поглеждай нагоре“ са номинирани за водещата награда за най-добър актьорски състав във филмовите категории.

Призът за най-добра актриса ще си оспорват Лейди Гага за „Домът на Гучи“, Джесика Частейн за „Очите на Тами Фей“, Оливия Колман за „Непознатата дъщеря“, Дженифър Хъдсън за „Респект“ и Никол Кидман за „Да бъдеш Рикардо“.

Носителят на отличието за най-добър актьор ще бъде избран измежду Уил Смит за „Крал Ричард“, Дензъл Уошингтън за „Трагедията на Макбет“, Хавиер Бардем за „Да бъдеш Рикардо“, Бенедикт Къмбърбач за „Силата на кучето“ и Андрю Гарфийлд за „Тик, так…Бум!“.

В категорията за най-добра актриса в поддържаща роля са номинирани са Кирстен Дънст за „Силата на кучето“, Ариана ДеБоуз за „Уестсайдска история“, Катрина Балф за „Белфаст“, Кейт Бланшет за „Улицата на кошмарите“ и Рут Нега за „Преминаването“(„Passing“).

В категорията за най-добър актьор в поддържаща роля са номинирани Бен Афлек за „Барът на Тендър“, Брадли Купър за „Лакрицова пица“, Трой Коцур за „CODA: Дете на глухи родители““, Джаред Лето за „Домът на Гучи“ и Коди-Смит Макфий за „Силата на кучето“. Коцур е първият глух актьор, който получава самостоятелна номинация от Гилдията на актьорите, отбелязва Асошиейтед прес.

Поредиците „Наследниците“, „Историята на прислужницата“, „Игра на калмари“, „Сутрешното шоу“ и „Йелоустоун“ пък са с номинации за водещата награда на Гилдията на актьорите за най-добър актьорски състав в телевизионен драматичен сериал.

Претендентките за приза за най-добра актриса в телевизионен драматичен сериал са Дженифър Анистън за „Сутрешното шоу“, Джун Хо-йон за „Игра на калмари“, Елизабет Мос за „Историята на прислужницата“, Сара Снук за „Наследници“ и Рийз Уидърспун за „Сутрешното шоу“.

Наградата за най-добър актьор в телевизионен драматичен сериал ще си оспорват Браян Кокс за „Наследници“, Били Кръдъп за „Сутрешното шоу“, Киърън Кълкин за „Наследници“, Ли Джун-дже за „Игра на калмари“ и Джеръми Стронг за „Наследници“.

Номинираните продукции за най-добър актьорски състав в телевизионен комедиен сериал са „Великата“, „Хитрини“ („Hacks“), „Методът Комински“, „Само убийства в сградата“ и „Тед Ласо“.
С номинации за най-добра актриса в телевизионен комедиен сериал са Ел Фанинг за „Великата“, Сандра Оу за „Столът“, Джийн Смарт за „Хитрини“, Джуно Темпъл за „Тед Ласо“ и Хана Уодингам за „Тед Ласо“.

В категорията за най-добър актьор в телевизионен комедиен сериал ще се съревновават Майкъл Дъглас за „Методът Комински“, Брет Голдстийн за „Тед Ласо“, Стив Мартин за „Само убийства в сградата“, Мартин Шорт за „Само убийства в сградата“ и Джейсън Съдейкис за „Тед Ласо“.

Номинациите оповестиха актрисите Росарио Доусън и Ванеса Хюдженс на живо в Instagram. Виртуалното обявяване на кандидатите за отличията се наложи заради ръста на заразените с коронавирус.