Мобилното банкиране се развива с невиждани темпове благодарение на развитието на мобилните технологии. Последните години мобилните устройства се превърнаха в ценен наш помощник. Използваме ги за пазаруване онлайн, търсене на информация от най-разнообразно естество, плащане на сметки, ползване на най-различни услуги. Вече са и лесен начин да управляваме банковите си сметки. Банките доказаха, че винаги са в крак с новите технологии и не закъсняха с въвеждането на иновативното мобилното банкиране.

 

Ползватели на тази услуга първи станаха младите хора и като резултат все по-рядко посещават офисите на банките. Това е разбираемо, няма смисъл да губиш ценно време да чакаш на опашки, когато това от което имаш нужда можеш да го направиш от телефона си. Това са работещи, динамични хора и техните действия играят важна роля в бъдещето на банковия сектор.

Как да боравим с мобилното банкиране?

За да се възползвате от мобилното банкиране трябва да имате смартфон или таблет, собствена банкова сметка и стабилна интернет връзка. Първото, което трябва да направите е да свалите мобилното приложение на вашата предоставено от вашата банка.

Банките са помислили за своите клиенти и предлагат приложения за iOS и Android. В App Store и Google Play Store ще откриете приложението, след това го изтеглете и така ще имате достъп до всички налични опции и функции.

След това трябва да създадете свой акаунт с надеждна парола. Някои банки изискват да активирате акаунта си като посетите техен клон за да са сигурни че вие сте собственик на банковата сметка, до която искате достъп. След като направите това, вече ще имате достъп до всички функции на мобилното приложение. По този начин ще имате непрекъснат достъп до сметката си, може да проверявате баланса си, да прехвърляте пари между различни сметки (вътрешни и външни). Освен това ще може да плащате и битовите си сметки, данъци или да следиет движението на парите по сметката си.

Надеждно ли е мобилното банкиране

Банките непрекъснато работят по осигуряване на безопасност и сигурност на средствата, които управляват. Финансовите институции осигуряват най-надеждните и високотехнологични методи за защита. Някой от тези методи са персонализирани пароли, дигитален подпис, двустепенна верификация, изпращане на текстови съобщения и имейли при всяка осъществена транзакция.

Сигурността е комплексен процес и клиентите на банките трябва да бъдат внимателни и отговорни. Когато изпозват електронно и мобилно банкиране, трябва да го правят от личните си мобилни устройства. Задължително да използват надеждни Wi-Fi източници. Добра идея е потребителите често да променят паролите си, които всеки път трябва да бъдат по-сложни и трудни за разгадаване. Никога не използвайте една и съща парола за всяка своя платформа. Също така поставете си определен дневен лимит, когато правите транзакции.

Необходимост от мобилното банкиране

Мобилното банкиране определено е нещо, което прави живота ни по-лесен и постепенно се превърна в необходимост. В днешно време е много по-лесно да се използвате мобилното банкиране отколкото да посещавате клон на банките, ако не е крайно необходимо. Избягвате струпването на хора, не чакате на опашки, не пътувате дълги разстояния. Някой хора се притесняват, че ще им е трудно да се справят с мобилното банкиране, но то е направено именно с цел да се борави лесно с него. Всеки би могъл да се научи, да работи с тези мобилни приложения.

Едно от най-големите удобства е възможността клиентите на банките да проверяват наличността си, извършваните банкови операции, да получават напомняния за следващи вноски по ипотечен кредит и всичко това се случва на собствения им телефон. Много хора откриха възможността да плащат битовите си сметки и данъци онлайн, изключително надежден метод, отнемащ няколко минути без да е необходимо да чакат по гишета и да губят ценно време.

Основни разлики между мобилно и интернет банкиране

Интернет банкирането е известно още като онлайн банкиране и е чудесна възможност за използването на електронни банкови услуги. Това включва непрекъснат достъп до сметките ви, където и да се намирате, просто трябва да влезете в уебсайта на банката.

Мобилното банкиране се осъществява посредством устройства, като смартфони и таблети. По този начин получавате възможност да управлявате своите сметки. Много хора приемат, че двата метода са едно и също нещо, но не е точно така.

За да използвате интернет банкиране са ви нужни компютър или лаптоп и достъп до сайта на банката. За мобилното банкиране ви е достатъчно наличието на мобилно устройство. Разчитате основно на мобилно приложение и надеждна интернет връзка за осъществяване на нужните действия. Като цяло мобилното банкиране предлага по-ограничени функции в сравнение с интернет банкирането, което се характеризира с по-голям брой услуги, които се предлагат на клиентите.

Заключение

Мобилното банкиране  е наистина лесен и удобен начин да управлявате парите си. Ако все още не сте се възползвали от тази възможност, не я подминавайте, научете се и направете живота си по-комфортен. Мобилното банкиране е тук, и в бъдеще ще продължава да се развива и усъвършенства. Банковите институции са изключително напредничави в технологично отношение и непрекъснато доказват това с новите си електронни продукти.