Ученици от ПГХХТ проведоха онлайн среща с посланика на САЩ в България н.пр. Херо Мустафа. Поводът бе Василица /ромската нова година/, която традиционно се отбелязва от ученици от ромската общност в гимназията. Учениците направиха възстановка на традиционния ромски празник – със семейството около камината, разказът за Банго Васил, наричанията и сурвакването за здраве.

Момичета от клуб „Фолклор на етносите“, по проект „Събуди се“ към ЦОИДУЕМ,  представиха танц – поздрав за посланичката. Срещата продължи с интересни въпроси от ученици, свързани с работата и успехите на г-жа Мустафа и нейната родова история. Нейно превъзходителство сподели, че тя също е част от малцинствена група в САЩ. Самата тя е от кюрдски произход и е мюсюлманка, но упоритостта, желанието й да се развива, да върви напред, да се образова, да се интересува от всичко, я довежда до този пост.

Нейното послание към ромските ученици от ПГХХТ бе – да учат, да следват мечтите си и да вярват в тях! Срещата бе организирана от ЦМДТ „Амалипе“, партньор на ПГХХТ в различни проектни инициативи и проекта „Всеки ученик ще бъде отличник“, финансиран с подкрепа на Тръст за социална алтернатива.

Празникът

Василица се отбелязва като начало на Новата година от много ромски групи в  България, а от няколко години и като ден на ромската култура. Празнуването на Василица е свързано с легенда, че Свети Васил, застъпник и защитник на ромите, възстановява моста, по който преминавали ромите, след като този мост бил разрушен от Дявола и по този начин ги спасил. Вечерта на 13-ти срещу 14-ти януари се повтарят християнските ритуали на Бъдни вечер – цялото семейство се събира вкъщи, майката готви птица с ориз или с кисело зеле.

Докато я приготвя, мълчи. Във всяка къща се точат баници, баклави, младите жени чистят къщата и лъскат съдовете, всичко трябва да блести от чистота. Правят и сарми. Когато всичко е готово, слагат трапезата на пода в средата на стаята, и нареждат хляба и гозбите. Запалват свещи, по-младите целуват ръка на по-възрастните и искат прошка. Стопанинът разчупва питката, в която има златна пара, пазена и предавана от баща на първородния син. Чак тогава сядат около трапезата.

Ядат, пият, играят, веселят се. Посред нощ пристига Банго Васил, който е пътувал три дни и се е борил големи трудности по пътя. Затова е ранен, брадясал, уморен. Той е обикновено едър, гласовит, сръчен и щедър. Има добра дума за всеки, пожелава късмет и здраве, щастие на възрастните, а на децата раздава подаръци. На Василица сутринта децата обикалят съседските къщи и сурвакат за здраве, благополучие, късмет, плодородие. Вярва се, че от тяхната благословия и „лек крак“ зависят щастието и късметът.

Банго Васил, Банго Васили, Банго Василий (Васильовден), наричан още Василица, е най-големият празник на ромите. Това е ромската Нова година. Традиционно ромският празник се празнува три дни – от 13-и до 15-и януари. 14-и януари обаче е най-важният ден, тогава от най-голямо значение е първият гост в къщата. Смята се, че какъвто човек прекрачи пръв прага на дома, такава ще бъде и цялата Нова година, пише БГНЕС.

Легендите

Според ромските легенди Банго Васил е застъпник и защитник на ромите. Смята се, че той спасил циганския род от удавяне в бушуващото море. Дълбоките води щели да ги погълнат, но беловласият светия им изпратил ято гъски. Те се метнали на гърбовете им и стигнали невредими отсрещния бряг. Оттогава циганите почитат своя спасител на 14 януари и в негова чест наричат празника Василица.

На трапезата на Банго Васил задължително трябва да има гъска или петел. Слагат се още сърми, баница с късмети, питка, вино, ракия. Трапезата се прекадява и благославя, всички си вземат прошка с целуване на ръка. До полунощ на 13-ти, когато настъпва Васильовден и Новата година, къщата остава заключена, за да не избяга късметът.