За първи път от 1989 г. насам държавата даде средства за провеждането на пазарджишкия фестивал за симфонична музика „Зимни музикални вечери – проф. Иван Спасов“, новината оповести кметът на Пазарджик Тодор Попов по време на откриването на съпътстващата изложба за развитието на музикалния живот в областния град от Освобождението насам.

За първи път от най-новата история на фестивала на откриването му присъства и представител на културното ведомство – зам.-министър Весела Кондакова. Тя присъства както на откриването на изложбата във фоайето на зала „Маестро Георги Атанасов“, така и на целия последващ концерт от първата фестивална вечер. По време на откриването на изложбата Кондакова каза, че държавата е отпуснала 26 000 лв. за провеждането на фестивала, а те покриват всички разходи по него.

Изложбата „Класическата музика и Пазарджик“ бе представена от Георги Геров от Регионалния исторически музей в Пазарджик. Чуйте какво разказа той за музикалния живот на нашия град.

Представени са интересни вещи от фонда на музея и Регионална библиотека „Никола Фурнаджиев“.

Симфоничният оркестър в Пазарджик е създаден през 1969 г. Година по-късно той е поет от диригента проф. Иван Спасов, който остава негов ръководител до 1992 г. С музикантите след това работят Деян Спасов, Петър Стефанов, Пламен Първанов, а от 2005 г. насам диригентската палка е в ръцете на маестро Григор Паликаров.

Още от създаването си, оркестърът застана в челното место на културата в град Пазарджик: от една страна бе основно звено при представленията на оперетен театър „Маестро Атанасов“, от друга, със симфоничните си програми, дирижирани както от проф. Иван Спасов, така и от бележити наши, по- късно и чужди диригенти, с участието на най-добрите български солисти, допринесе за естетическото и духовно издигане на пазарджишката публика. За тази цел се организираха и множество образователни ученически концерти. В кратък срок този състав се превърна в един от водещите Симфонични оркестри в страната.

Културна политика на оркестъра още от създаването му бе изпълнението на българска музика. Този факт допринесе за славата на оркестъра да изпълнява съвременна музика и естествено дойде поканата за ежегодно участие в софийския фестивал „Нова българска музика“.

Диригентът, композиторът, музикантът проф. Иван Спасов много далновидно създаде пазарджишкия фестивал „Зимни музикални вечери“, който днес чества своето 47-о издание. Този фестивал се превърна в централно културно събитие не само за града, но и за страната.

Бързо придоби международен характер, като позволи на публиката да се докосне до високите постижения на всички изкуства. Разбира се, главно участие във фестивалните вечери взима Симфоничен оркестър – Пазарджик.

Под диригентството на професор Иван Спасов бяха направени записи на грамофонни плочи, компакт дискове, записи за БНР, БНТ.

Бързото художествено развитие на оркестъра допринесе за участието му в културния живот на България. Концерти имаше в София, Пловдив, Хасково, Разград, Сливен, Ямбол, Русе, Видин и др. Започнаха и турнета в чужбина – за 47 г. оркестърът има над 60 турнета в Европа, а напоследък и в Азия.

Многократни турнета се правят в Гърция, Испания, Италия, Германия, Австрия, Франция, Белгия, Холандия, Норвегия, Англия, Швейцария, Андора, Португалия, Южна Корея, където добре познават нашия оркестър.

Професионалната си кариера като диригент Григор Паликаров започва в Симфоничния оркестър на Ансамбъла на Българската Армия (1995 – 1997 г.), а от 1997 до 1999 г. е и главен диригент на Ансамбъла. Междувременно поема и длъжността диригент и главен художествен ръководител на именитата Младежка филхармония „Пионер“ (1998 – 2003 г.). Дебютира в Националната опера и балет – София през 1998 г., като дирижира Гала-концерт на Гена Димитрова по изрична нейна покана. От януари 2000 г. до април 2019 г. е щатен диригент в операта, а репертоарът му включва повече от 60 оперни и балетни заглавия.

Към настоящия момент Григор Паликаров преподава оперно-симфонично дирижиране в НМА „Проф. П. Владигеров“, където успешно защитава докторска степен по музика през 2017 г. и доцентура през април 2019 г. Той е чест гост – диригент на много оркестри и оперни театри в страната, сред които: Симфоничен оркестър на Българското национално радио, Класик ФМ оркестър – София, на който е и постоянен диригент от сезон 2008/09, Софийска филхармония, Фестивален оркестър – София, Държавните опери в Пловдив, Бургас, Варна, Русе и Стара Загора, Плевенска филхармония и др. Сред поредицата му от диригентски изяви специално място заемат многобройните студийни записи на различни творби със Симфоничния оркестър на Българското Национално Радио, както и участията му в престижни национални и международни музикални фестивали като „Софийски музикални седмици“, „Мартенски музикални дни“ – Русе, „Европейски музикален фестивал“ – София, „Аполония“, „Варненско лято“, Лауреатски дни „Катя Попова“ – Плевен, „Австрийски музикални седмици“, „Нова българска музика“, „Зимни музикални вечери“ – гр. Пазарджик, Фестивал на оперното и балетно изкуство – Стара Загора, Фестивал за съвременна музика – Пула, Хърватска, „Майски оперни вечери“ – Скопие, Македония, Фестивал „Дюни“ – Матера, Италия и мн.др. През месец октомври 2014 г. Григор Паликаров изнася два концерта с Оркестъра на Класик ФМ радио в престижната Alte Oper (Франкфурт на Майн) от програмата на фестивала Европейски Културни Дни, организиран от Европейската централна банка.

 

Григор Паликаров редовно осъществява и множество гастроли в чужбина.

Симфоничният оркестър е сред най-добрите в България, а това не остава незабелязано за публиката, която идва от съседния Пловдив, за да слуша изпълнението на музикантите по време на редовните концерти всеки четвъртък.

Заедно с кмета Тодор Попов днес пред публиката на изложбата се изправи и областният управител Иван Васев, който също поздрави присъстващите и им пожела да се насладят на музикалното събитие.

По традиция фестивалът бе открит с рапсодия „Вардар“ на Панчо Владигеров.

След това бе даден старт и на самият 47 фестивал на симфоничната музика „Зимни музикални вечери – проф. Иван Спасов“. Ето как се случи това:

Посетителите на първата фестивална вечер се насладиха на изпълнението на „Концерт за пиано и оркестър №1 в си-бемол минор, оп.23. Чуйте първата част от него. Солист е Иван Янъков – пиано.