Експозицията „Нова българска графика” с творби от фонда на ХГ „Станислав Доспевски” – Пазарджик гостува на Градска художествена галерия – Пловдив. Експозицията, подредена в зала „2019” на ул. „Гладстон” № 32, е нова и за първи път се представя пред публика. Изложбата включва 94 творби от различни артисти, част от най-новите придобивки на пазарджишката галерия, които ще продължат да „заявяват” и популяризират новата българска графика и нейните автори.

Идеята за подбора на графичните творби е естествено следствие от увеличилия се фонд на ХГ „Станислав Доспевски” – Пазарджик през последните години от дарения, постъпили предимно от четирите издания на Национална графична изложба на името на Георги Герасимов. През 2015 година когато стартира националната изложба, целите, които бяха поставени са не само популяризиране името и творчеството на художника Георги Герасимов, но и подпомагане изявите на съвременното българско графично изкуство. Резултатът – участие на над сто автори от различни поколения и представени 435 творби, голямо разнообразие от теми, концепции и техники – класически и съвременни.

По статут наградените творби остават във фонда на галерията. Много от участниците обаче също пожелаха да дарят своите творби, именно тяхната дарителската воля се оказа решаваща за възможността настоящата изложба да се случи. Само от последното издание са придобити 41 графични листа.

Експозицията може да бъде разгледана от утре – 28 януари до 23 февруари.