Над триста души се събраха тази вечер в зала „Маестро Георги Атанасов“ за да присъстват на тържественото откриване на 47-ото издание на фестивала „Зимни музикални вечери – професор Иван Спасов.“ При изключителни мерки за предпазване от коронавирус посетителите бяха допускани в залата, а във фоайето до края на фестивалните дни ще бъде експонирана и изложбата съпътстваща събитието.

Старт на фестивала по традиция даде кметът Тодор Попов. Той бе емоционален в приветствието си, тъй като стана ясно, че за първи път в историята на фестивала от 1989 г. насам на откриването дойде и представител на Министерството на културата, въпреки че това е първото събитие от подобно естество в националния културен фестивал.

От името на министър Атанас Атанасов поздравителен адрес прочете заместничката му Весела Кондакова, която подчерта значимостта на пазарджишкия фестивал, а също така и посочи, че Пазаржик може да се гордее със своя оркестър и неговото национално ниво.

„Благодаря на Министерството на културата в лицето на ръководството, защото това е отношение. Аз винаги съм казвал и показвал, че ние държим на отношението. Отношението е най-важното нещо. Затова, скъпи приятели, отново да си кажем „добре дошли“, отново е януари и ние сме готови за магията на нашите „Зимни музикални вечери“ и разбира се в дни, като този не мога да не кажа, че провеждаме този фестивал вече 47 години. 47 години история, в България, просъществуването на такова събитие е равно на подвиг. В различните времена в които живеем много бързо започваме нещо ново, апдейтваме, разменяме, но се оказва, че в културния живот най-важно е постоянството и традицията. Защото когато едно нещо съществува толкова години, това означава, че сме съхранили една традиция. Правим всичко възможно тази традиция да не последва съдбата на нещата, които останаха спомен, а не традиция. За да съществува този фестивал  стои труда на много хора, зад този фестивал стоят много усилия, в това да се обезпечи този фестивали и да направим така, че оркестърът ни да съществува.

За първи път от демокрацията насам: Държавата даде пари за „Зимни музикални вечери“

Гордост е, че го правим 47 години като местна общност, няма по-стар фестивал свързан с класическа музика и си пазим нашия оркестър. Толкова години ние успяваме да съхраним един оркестър с характеристиките на европейска величина, не просто оркестър и това се дължи на ето този мъж (посочва Григор Паликаров), ние само леко побутваме финансово работата. Някакси винаги, когато говорим за тези неща, са ми задавали фхиляди въпроси – защо сме си позволявали такива разходи, освен всички други които правим – да поддържаме ансамбли и оркестри?  Истината е една и тя е много проста,  това е нашия живот, това е нещото, което ние сме направили в годините, нещото което ни идентифицира, което ни дава увереност, че ние можем да направим нещо красиво, което помага за духовното ни изграждане, за човешкото ни изграждане. Това са важните неща, не разбирам оправданията, че най-малко пари трябва да се дават за култура. Не. Културата е важен социален инструмент, спортът е важен социален инструмент, с когото ние можем да моделираме положителни модели на поведение, защото с кого се гордеем най-много – с успехите на нашите музиканти, спортисти, на хората, които прославят България, които са атестат за нашата работа, като нация, като град, като местна общност, заради това съм горд – защото толкова години ние правим това. Правим го, не само защото трябва да го правим, а защото в Пазарджик има публика и има сетивност за този фестивал, това е най-важното нещо…Този фестивал е на нашия град, а нашият град това са хората в него. Ето защо за мен е чест, че за 47 път мога да кажа: Да са ни честити „Зимните музикални вечери – проф. Иван Спасов 2022″. На добър час!“