Италианският пианист Алесандро Марано е един от най-блестящите музиканти от своето поколение, тази вечер от 18.30 ч. ще започне камерният му концерт, който е част от програмата на фестивала „Зимни музикални вечери – проф. Иван Спасов“.

Това не е първата му визита в града, а биографията му четем, че е завършил Музикалната консерватория „Станислао Джакомантионио“ в Козенца с проф. Джузепе Майорка, посещавал е Международните клавирни курсове във Фондация „Пол Хиндемит“ в Блоай, Швейцария, където прекарва осем години в изучаване на такива международно признати учители и изпълнители като Едит Фишер и Пол Бадура-Шкода. Завършва музикалното си образование с Бруно Канино и Алдо Циколини.

Като носител на награда от национален и международен конкурс за пиано, Марано провежда силен концертен график, представящ соло рецитали и сътрудничество с известен музикант в Италия и чужбина (Испания, Швейцария, Румъния, Германия, Гърция, Австрия, Чехия, Унгария, България, Русия, Великобритания).

Марано участва под ръководството на важни диригенти като Овидиу Балан, Григор Паликаров, Петроний Негреску, Валентин Дони; той изпълнява и записва всички концерти за пиано „Бетховен“ под ръководството на Маестро Лоди Лука, като приема транскрипцията за струнен оркестър на Винсенз Лахнер.

Той е художествен ръководител на Международния фестивал за пиано в Козенца (Италия), президент на културната и музикална асоциация Amici del pianoforte „Франц Лист“, професор по пиано в средното училище „Беато Франческо Маре Греко“ в Акри (Италия) -асистент в Музикалната консерватория „С. Джакомантион“ на Козенца.

В съботната вечер ще чуем в негово изпълнение произведения от Бетовен (Соната №32 в до-минор, опус 111), Лист („Фантазия по теми от „Риенци“ на Вагнер), Мусоргски(„Картини от една изложба“) и Иван Спасов(„Малка пиеса във фолклорен стил“).

В неделя ще бъде възобновена традицията, прекъсната заради пандемията, с матине във фестивала да участват и възпитаници на музикалните школи в Пазарджик.

Утре, отново от 18.30 ч., е финалният концерт на Пазарджишкия симфоничен оркестър с произведения на патрона на фестивала Иван Спасов, Карл Мария фон Вебер и Роберт Шуман. Диригент ще бъде Игор Вербицки, а солист – кларинетистката Деница Лафчиева.