На 10 март Православната църква почита паметта на Св. мъченица Галина. Тя става една от жертвите, пострадали при управлението на император Деций Траян в гр. Коринт, днешна Гърция. Била е последователка на Св. мъч. Кодрат. По това време много мъже и жени, верни на Христовата вяра, стават жертви на областния управител, предприел гонения срещу християните в областта. На този ден шестимата мъченици – Кодрат, Киприан, Дионисий, Анект, Павел и Крискент били измъчвани и по различен начин погубени заедно с още заловени християни.

По време на своето детство, Галина била много палаво момиченце и често част от момчешките компании. В младежките си години става доста кокетна и около нея винаги имало много ухажори. В зрелите си годи­ни, Галина била властна и доста твърда жена, и затова имала голям успех в бизнеса си. Приятел само с тези, от които можела да извлече полза. Тя била пряма и казвала каквото мисли, дори, когато осъзна­вала, че може да нарани чове­ка срещу нея. Тя била изключително ерудирана.

Според някои от вярванията името произхожда от старинното „гал“, което означава мургав и здрав.

В древността мургавите хора са били по-обичани, защото бледността била смятана за болестно състояние. Някои източници посочват, че името има гръцки произход – Galini означава тишина, а старобългарската му версия означава покой, безветрие, т.е. равнозначно на славянското име Тихомир.

Съществува и версия, че Галина произлиза от глагола галя. Който пък води към версията, че галя идва от символа за майчината любов и закрила. Най-популярната светска версия е, че Галина идва от италианското Gallina, което означава кокошка. Независимо от произхода обаче, според народните вярвания, всеки който носи името на Св. Галина, ще бъде обичан!

Цветовете, които носят щастие на носещите името Галина, са мали­нов и виолетов. Камъкът, който ги пази от злини е гранат. Растенията, които им действат благотворно са граха и ела­та. Животното-покровител е катеричката.