Всички стилове на изкуството на едно място, това ще видите ако посетите откритата днес изложба на Илиян Костадинов в Младежки дом – Пазарджик. Младият художник е абитуриент от Средно училище по изкуствата „Георги Брегов“ в Пазарджик, а това е неговата трета самостоятелна изложба. Първите две са били експонирани в училището, а тази е първата, която напуска училищната сграда, за да ни поведе в света на изображенията.

„Рисуването е бъдеще, то е неизменна част от човешката творческа дейност и се радвам, че има последователи в нашия град, Илиян Костадинов е талантлив и изложбата му доказва това.“ – каза по време на откриването преподавателката Наталия Йорданова, която е насърчавала Илиян през целия период на обучението му в школото.

„Започнах да рисувам по-усърдно в четвърти, пети клас. – разказа Илиян. Първите неща, които направих бяха анимация, героите на „Семейство Симпсън“. Учих в „Георги Брегов“  и след като се убедих, че наистина имам талант, реших да продължа там и средното си образование. Всеки цвят ми носи емоции, цветовете за мен са с емоционален заряд. Обичам да рисувам. Най-често когато го правя слушам и музика, защото това са изкуства, които взаимно се допълват, те могат да съществуват и съществуват в пълен синтез.“

В отговор на въпроса ми, какво го е провокирало да направи тази изложба, която проследява всички стилове в изобразителното изкуство, той отговори: „Мечтаех си за тази изложба от много време, за мен това е история, която продължава през времето. Това е моят поглед, през призмата на обстоятелствата и моментът, в който ние живеем. Той също поставя своя отпечатък. “

Любимият му стил е „Поп арт“, Илиян смята, че в момента има такова изобилие от стилове, че едва ли може да се направи нещо ново, но пък те дават възможност да бъдат миксирани и това ще доведе до наистина непознати комбинации.

Гост на събитието бе началникът на отдел „Култура и образование“ към Община Пазарджик – Гергана Табакова, много преподаватели и съученици на Илиян. Ето какво каза неговата директорка Добринка Райкова.

Неговите съученици от училището го поздравиха с музикални изпълнения, а вълнението на всички присъстващи бе осезаемо.