Ваня СТЕФАНОВА, главен експерт на отдел „Просвета и култура“ в Община Брацигово

С факелно шествие утре вечер Брацигово ще положи началото на Априлските тържества посветени на бунтовния Април 1876 г. На утрешната дата, 21 април, Васил Петлешков донася „Кървавото писмо“ и го прочита на Синджирли бунар, като по този начин поставя началото на въстанието. Преждевременното избухване го обрича на провал, но надеждата е тази, която крепи духа на местните хора и те тръгват след своя апостол.

Под негово ръководство селото е превърнато в укрепен пункт, опасано от ровове и двойна висока дървена ограда. В масивните стени на крайните къщи са подготвени бойници за водене на пушечен огън, а по околните височини – позиции с два реда окопи. Въстаническият пункт разполага с 1333 бойци (от които 80 конници), 867 пушки, 1419 кремъчни пищови и 6 черешови и брястови топа. Назначените топчии са под командването на Георги Шаров, бивш доброволец в румънската армия, познаващ артилерийското дело.

Отбраната е разделена на четири сектора, като бойните единици се ръководят от десетници, стотници и хилядници. В съответствие с плана, предвиждащ съчетаване на отбранителни с настъпателни действия за нанасяне на изпреварващ удар, няколко въстанически чети атакуват идващи от Пазарджик и Кричим противникови части а на 30 април правят опит да обсадят Брацигово с почти 3000 башибозуци, които на 4 май го нападат неуспешно едновременно от три страни.

С пристигането на редовни турски войски и артилерия, командвани от пашите Хасан и Решид, обсаждащите постигат над десетократно превъзходство в жива сила и въоръжение. Като проявяват изключителен героизъм, хладнокръвие и мъжество защитниците издържат напора на противника до 7 май.

Овладяването на последната крепост в ІV революционен окръг слага край на най-активната и най-продължителната акция през Априлското въстание, в която загиват над 50 въстаници, а други 250 са съдени и заточени в Мала Азия. С факелно шествие и поклон пред барелефите на въстаниците в мемориален парк „Априлци“ брациговци ще поставят началото на тържествата по случай 146 –та годишнина от Априлското въстание в Брациговски въстанически пункт.

Ето и цялата програма.