В ранния съботен следобед, в последния ден на месец април, Брацигово заприлича на филмова площадка. Причината бе преминаващия авто-ретро поход с над 60 автомобила правени през различни години на миналия век. Ретро поход РОМБУС’22 е форма на продължение на ретрао рали Марица, което не се провежда от две години поради пандемия от COVID 19.

На площад „Централен“ показаха своята атрактивност много автомобили от миналата епоха на соца и преди това. Много от експонатите получиха награди в различни категории. За най-добра реставрация на соцавтомобил награда получи Москвич 1967 г.

Наградата на публиката грабна Форд-Мустанг от 1978г. Най-добра реставрация спечели последната кола произведена в България, във Варна през 1995 г. с марка Роувър. Най- стар риетро автомобил стана Москвич от 1962 г., който е само на 57 000 км.

Разбира се в надпреварата участва доайенът в похода и водач на автоколоната, автомобил с марка Ротни студи бейкър произведен през 1937 година.

За най-атрактивен екипаж бе удостоен екипажът на автомобил Фиат 126, произведен през 1988 г. Най-младия участник също бе удостоен с номинация и това е собственикът на Лазар 1300, произведена през 1978 г.

Най-атрактивния автомобил бе марка Буик скайлайк 1988. Не по малко атрактивен бе и автомобилът- английско такси от 1969-а. Не липсваха и номинации за най-елегантен ретро автомобил – Ягуар 1997 г

Най-красив ретро автомобил бе Шкода S 100 И номинацията за автомобил на кмета отиде при Кадилак – Сивил от 1980 г.

Този автомобил е от серията автомобили произведени да обслужват американския президент Бил Клиентът. Емоции, спомени, носталгия по минали времена, нови запознанства и дъх на бензин…

Надяваме се, че това няма да е последната ни среща с пътуващите ретро автомобили…