Ваня СТЕФАНОВА, главен експерт „Образование и култура“, Община Брацигово
Уважаеми граждани и гости на Брацигово,
Имаме честта да Ви поканим на тържественото откриване на 12 май, от 10 часа, на реализирания проект спечелил конкурса организиран от КАБ РК София Област за „Архитектурно художествен елемент на градската среда в гр.Брацигово“.
Една от важните роли на архитектите е да търсят, провокират и създават красота, послания и смисъл. Това беше и водеща цел в избора на място и съставянето на заданието в организирания от нас конкурс. Дългогодишните традиции на „Брациговската архитектурно-строителна школа“ и значимия й принос оставен в емблематични сгради из пределите на цялата ни страна, бяха причина да припомним традициите и да потърсим в града нов символ като част от Архитектурния Форум „Брацигово – Каменният поток на времето“.
За да градим, ни трябват здравите основи на миналото, хармонията днес е търсенето на баланса между естетика и смисъла за да имаме мостове към бъдещето трябва не да ги търсим, а да ги създаваме. Спечелилият първо място в конкурса проект на скулптора Атанас Чакъров дава погледа към това, което писало историята, крепяло е настоящето и е градило бъдещето – „Силата на човешкия дух“.
Официалното откриване ще бъде в деня на празника на Брацигово 12 май от 10ч. на централната пешеходна алея в града. В програмата ще бъде включена и танцова програма на Ансамбъл „Българе“. Тази година отбелязваме няколко важни юбилея, а именно 85 години от основаването на Камара на архитектите в България, 80 години от създаването на Университета по архитектура строителство и геодезия и 130 години от обявяването на Брацигово за град.
Успешното партньорство между Община Брацигово и Камара на архитектите в България даде възможност не само да се осъществи този проект, но и да продължим с развитието на още много общи идеи, към които официално се присъединиха и Камара на строителите в България и Университета по архитектура строителство и геодезия.
Реализацията на проекта се осъществява с финансовата подкрепа на Камара на архитектите в България Регионална колегия София Област и фирма „СКАЛА МРАМОР И РИОЛИТ“.
Може да бъде изображение с 2 души и изправени хора