Три номинации за почетни граждани на Пазарджик са постъпили в деловодството на Общинския съвет, съобщиха от там. В сряда от 11 ч. ще заседава комисията, която ще реши кой да бъде най-новият „Почетен гражданин на гр. Пазарджик и общината“.

Всеки от предложените Виолета Георгиева, Емил Йончев и Николай Нинов е достоен за това звание. Ето кои са те.

Виолета Бехчийска – Георгиева е дългогодишна състезателка и треньорка по художествена гимнастика. Тя е родена на 5 март 1942 г. и е сред участничките на първото Световно първенство по художествена гимнастика, през 1963 г. в Будапеща. След като се оттегля от състезателна дейност, тя създава първата школа по художествена гимнастика в Пазарджик.

Не са малко българските шампионки, чийто път започва точно от Пазарджик: Анастасия Шаренкова, Яна Сотирова, Боряна Ангелова, Величка Петкова, Поля Кроснова, Димитринка Желева, абсолютната двукратна световна шампионка Диляна Георгиева, която е дъщеря на Виолета. В по-ново време и олимпийската шампионка Ренета Камберова. Г-жа Георгиева е почетен председател на спортен клуб „Диляна – Прима“. Номинирана е за приноса си в спорта.

От ляво надясно: Юлия Трашлиева, Жулиета Шишманова и Виолета Бехчийска

Бизнесменът и един от най-големите дарители в областта Емил Йончев е второто предложение за присъждане на званието „Почетен гражданин“.

Той не се нуждае от представяне, защото името му е тясно свързано с многобройните му добрини, които е направил както за града, така и за отделни хора в него. Освен успешен предприемач, Емил Йончев и политик, както и меценат на редица проекти в Пазарджик.

Миналата година бе удостоен със званието „Почетен гражданин на гр. Септември“ заради дарителската му дейност по довършването на новия храм в града.

Емил Йончев осигурява прехраната на 1400 души, които работят в предприятието му „Коловаг“ АД.

По време на пандемията от Covid 19 той дари на МБАЛ – Пазарджик модерен респиратор. С негови средства са създадени и паметниците на Борис Христов и Никола Манев.

Олимпийският шампион по шахмат Николай Нинов е третата номинация за званието „Почетен гражданин“.

Николай Иванов Нинов е роден на 21 май 1969 г. в Пазарджик. Спортната му кариера започва на десетгодишна възраст. Той е гросмайстор от 2012 г. и гросмайстор по кореспондентен шах от 2000 г.

Най-високият му ЕЛО рейтинг е 2562, постигнат през юли 2009 г. От 27 август до 10 септември 2012 г. се проведе конгрес в Истанбул, на който му се присъди титлата гросмайстор. Той е единственият български шахматист носител на това звание. Най-доброто му постижение в републиканското първенство по шахмат е второто място през 2005 г.

През периода 1998 – 1999 г. е заместник-главен редактор на списание „Шахматна мисъл“.

Номинацията му е внесена от Инициативен комитет.