В Центъра за настаняване от семеен тип на БЧК – Пазарджик, днес бе отбелязан Международният ден на Червения кръст и Червения полумесец. Тържеството се проведе под мотото „Празник на доброто и съпричастността“. 

Българският Червен кръст вече 144 години изпълнява своя хуманитарен мандат и своята спомагателна роля в помощ на държавата, закриля и подпомага уязвими групи граждани, като опазва тяхното достойнство. И в това трудно за целия свят време за пореден път БЧК с цялата си мощ, мобилизирайки целия си ресурс – човешки и материален застана рамо до рамо с институциите. Благодарение на съпричастността, човеколюбието и благородството на българското общество и сега продължаваме мащабната кампания в подкрепа на пострадалите от конфликта в Украйна. Това е поредният хуманен акт пред лицето на страданието, а успехът на кампанията е доказателство за наличието на висока социална отговорност и на съпричастност у българина, на доверие към Българския Червен кръст.

Сградата на Центъра в Пазарджик работи от 2003 г. насам тя е създадена с помощта на Ротари клубове в Пазарджик, България, Хамелн – Пирмонт, Германия и САЩ. В момента там са настанени майки и деца от Украйна, които също присъстваха на събитието.

Гостите на тържеството бяха поздравени от председателя на Областната организация на БЧК – Димитър Петков. Той припомни значението на организацията през годините на нейното съществуване, като подчерта и значимостта на Младежкия червен кръст, както и работата с организациите партньори от Лайънс и Ротари клуб.

Събитието беше уважено и от областния управител Андрей Гечев. Ето какво каза той.

Поздравителен адрес бе изпратен от името на кмета на Община Пазарджик Тодор Попов, той бе прочетен от Димитър Петков. В писмото бе изказана благодарност за безвъзмездния труд на доброволците от организациите на БЧК, както и пожелания за бъдещата успешна дейност.

С поздрав към присъстващите се обърнаха и децата настанени в Центъра, а за присъстващите бяха и изпълненията на деца от училището по изкуствата в Пазарджик – СУ“Георги Брегов“.

 

Празникът на доброто и съпричастността бе уважен от представители на партньорски организации, доброволци на БЧК и  украински деца с техните придружители.