УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,
УВАЖАЕМИ ГРАЖДАНИ И ГОСТИ НА ГРАД БРАЦИГОВО,
ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ,
През 1876-а след този поздрав, преди 146 години предците ни изричали и заветните „Свобода или смърт“ и никой от тях не се колебаел. Камбаните гърмели празнично, защото един народ поел своя път към трона на жестокия султан, към своя кръст, към своя свят курбан. Камбаните гърмели празнично, но никой не ги слушал, защото пред народа бос, защото пред душите прости стоял изправен по един Апостол и правел сянка на Христос…
Героизмът, който нашите деди проявяват е несъизмерим и трудно може да бъде описан в едно патетично слово.
За нас, живеещите в забързания 21-ви век българи, е трудно да си представим това, което всъщност са направили тези хора, а може би не е и нужно. Нужно е да разберем посланието, което те ни оставят чрез подвига си. С действията, с цялата енергия и патос, която влагат в подготовката на Въстанието, личности като Георги Бенковски, Васил Петлешков, Панайот Волов и много други ни показват, че когато човек вярва силно в нещо, той е способен да го постигне.
12 май е сакрална дата в календара на града ни. В тези дни по неповторим начин са вплетени миналото и настоящето, възрожденския дух , пословичния героизъм и днешната самоотверженост на брациговци.
Гордеем се, че 146 години носим спомена за достойните дела на нашите предци, защото това, което е сега Брацигово е съградено с многолетните усилия и саможертва на поколения преди нас.
Брацигово не преживя ужасния край на Батак, не преживя ръкопашната смърт на Перущица…..
„Брацигово падна подир славни битви“.
Подвигът на предците ни не може да бъде засенчен, защото кладата на Петлешков е хвърлила своите искри дълбоко в душите на признателните поколения.
И сега след толкова години саможертвата на бунтовните романтици от Април 1876 година ни кара да благоговеем пред оная чутовна омая, с която те отвориха кървава рана в сърцето на петвековния поробител, презряха дом и невръстни дечица, захвърлиха чуковете и мотиките и прегърнаха тънките пушки и кремъклии пищови.
През май градът ни празнува своя Великден!
Нека в празничните дни бъдем заедно, заедно да бъдем за напред – за едно по-добро европейско бъдеще на родния ни град.
Нека за нас Брацигово бъде и роден дом, и свято място!
НАДЕЖДА КАЗАКОВА
КМЕТ НА ОБЩИНА БРАЦИГОВО