Ученици от 7 училища, преподаватели, ученици, граждани, общественици и гости на града се събраха за да почетат силата на просветата, да се преклонят пред магическата мощ на словото, защото 24 май е славен и възторжен ден.

Начело на строените възпитаници на пещерските школа бяха знаменосците и техните асистенти, носещи гордите училищни знамена.

Йордан Младенов поздрави десетките хора дошли за да видят талантливите деца на Пещера, изявените учители и деятели на културата. “ В този свят ден, прекланяйки се пред звуците на безсмъртния химн „Върви, народе възродени…”, се чувстваме истински българи, без значение къде се намираме, независимо от тежкото време, в което живеем. Обръщам се с огромен респект към всички Вас и Ви благодаря за търпението, неуморния труд и несломимия дух, с които водите нашите деца по пътя на знанието! Бъдете здрави и благословени! Честит празник!“ , каза Младенов, като не пропусна да отдаде заслужено място на деятели на културата, читалищни дейци от Пещера, Радилово, К. Димитриево.

Малко по- късно на сцената се качиха успешните учители за да получат от градоначалника грамоти за постигнатите отлични резултати в клас, състезания и олимпиади на своите ученици. Тържеството продължи с награждаване на културни дейци и учители.

За втора година Кметът  връчи приз „Учител на годината за община Пещера“. След направени номинации от пещерските школа, носител на наградата стана Анастасия Мераклиева отт СУ „Св. Кл. Охридски“, която получи грамота, плакет и парична награда. Наградата бе присъдена за цялостен принос към образователната система, задълбочената професионална подготовка, постигнатите високи резултати в педагогическата дейност.

За цялостен принос в областта на културата, литературата  и журналистиката с грамота бе удостоена Цветана Чучева- дългогодишен редактор на вестник „Родопска искра“.

Последва празничен концерт с участието на възпитаници на училищата в общината.

Събитието се проведе под охранителните действия на малчуганите от „Детско полицейско управление“ към СУ „Св. Кл. Охридски“. Тематични стихове и песни изпълниха деца от пещерските школа.