От какво зависи успехът в лова? Можем да изброим поне дузина фактори, като със сигурност изборът на подходящото оръжие и боеприпаси играе водеща роля. Освен това, трябва да се снабдим с необходимата екипировка, а качествената оптика също помага много, за да се установи местоположението на дивеча.

 Съвсем не е без значение и стратегическото планиране – кога да се излезе в гората, как да се позиционира ловната дружина (ако преследването на дивата свиня например е групово). Не трябва да се подценява ролята и на още един фактор, какъвто са примамките за лов. Не всеки се сеща за тези средства, а те могат да се окажат от голяма полза, като не изискват и сериозна инвестиция. В оръжейните магазини с добра репутация могат да се открият редица решения в тази категория.

 Как действат примамките за лов?

 Най-общо казано, те прилъгват по някакъв начин дивеча, като активират различни форми на сенситивни дразнители. Тези залъгалки за сетивата биват:

Звукови

Обонятелни

Зрителни

С други думи, някои от най-популярните примамки за лов използват звуци, които са познати на животните и могат да ги излъжат да дойдат там, където е удобно на авджиите. Разбира се, подобна е целта и на “миризливите” средства за привличане на дивеча. При зрителните вече се използват реалистични реплики на истински животни, отново с цел да доведат да изгодна позиция преследваните животни.

 Нека да разгледаме кои са най-популярните видове примамки.

 Свирки за привличане на дивеч

 Този вид залъгалки за животните в гората не е нов като принцип на действие. Свирките примамки използват звук, който да “призове” преследваните от нас видове. Звуковата стимулация може да разчита на полово привличане, т.е. да издава сигнал, който да наподобява примерно този на сръднака по време на размножителния период, за да привика сърната (или обратното). В някои случаи може да се имитира звука на животно, различно от това, което е цел на отстрела, ако идеята е да се привлече например хищник, като се имитира звука на някоя от обичайните му жертви.

 Свирките са механични звукови примамки. Сигналът се издава по старомодния начин чрез подаване на въздушно налягане, за да се възпроизведе желаният звук. Не става дума само за песента на птица, има и други симулации. Някои от тези видове залъгалки са настроени само на една чистота, докато други имат възможност за промяна на звука.

 Машинките са особено ефективни

 Тук отново дразнението за дивеча е предимно звуково. Разчита се също така и на електрическа вибрация, която примамва животните. При електронните примамки звукът е предварително записан, като отново може да има различни банки с търсения “саунд”.

 Изкуственият метод е предпочитан в последно време пред свирките поради няколко основни причини.

 Машинките могат да се включат и да издават желания сигнал през цялото време или поне докато е необходимо да го генерират за привличане на дивеча. Издаваният звук е по-силен и постоянен, има по-голям шанс да примами животните. А освен това, записаният звук е от реална среда, не просто имитира това, което издават различните животни.

 Разбира се, електронните примамки са и по-скъпи, в сравнение с механичните звукови залъгалки. Качествените машинки се намират в диапазона на трицифрените суми, като костват няколко пъти повече от свирките, но и имат доста по-висока ефективност от тях.

 Миризмата е най-силният дразнител

 По принцип звуковите имитации действат доста добре, но в много случаи обонятелните са дори по-ефективни. Могат да се използват разнообразни препарати и консистенции, които да наподобяват миризмата на определени животни. Доста популярен метод е спреят с нюанс, подобен на този на урината на конкретен дивеч като елен или сръндак например.

 Дори и едно напръскване остава ароматна следа, която се запазва часове наред. А още по-трайно решение е, когато се използват пасти за маркиране на определени участъци. Тогава се нанася по-осезаем слой, който да привлече желания дивеч, а миризмата има потенциала да се разнесе на стотици метри, дори километри.

 Визуалната имитация също върши работа

 Достигаме и до друг метод, използван едва ли не от древността. Т.нар. мюрета няма да загубят своята роля в лова, макар и вероятно да не се използват толкова сериозно, колкото в предишни години. Визуалните примамки за лов представят изкуствени животни (много реалистични реплики), които имат за цел да привлекат други представители на фауната в гората.

 Мюретата най-често са модели на диви птици и в голяма част от случаите целта е да привлекат други птици от същия вид. Може обаче целта е да се прилъжат и хищници, които да се опитат да “нападнат” имитациите. При по-развитите модели се добавя и опция за контрол и дори за предизвикване на движение, което ги прави още по-реалистични за дивеча.

 Коя примамка е най-подходяща за лов? Зависи най-вече от това какъв дивеч е нашата цел. В някои случаи звуковите дразнители са адекватни, в други миризмите се оказват по-ефективни. Обикновено на самия продукт има разяснения за това за кои животни в гората е предназначен.