Депутатът от ДПС Небие Кабак попита вицепремиера и министър на регионалното развитие в оставка Гроздан Караджов кога започва рехабилитацията и обезопасяването на републикански път Пещера – Батак – Нова махала – местност Вълча поляна. Това стана по време на парламентарния контрол.
През последните години са изпратени многобройни писма до Агенция „Пътна инфраструктура“ и Областно пътно управление – Пазарджик, за да се приведе републиканският път Пещера – Батак – Нова махала – местността Вълча поляна, в съответствие с изискванията за нормална проходимост и пътна обстановка. За съжаление, до настоящия момент все още не е получен удовлетворителен отговор. Нещо повече – вследствие на системното неподдържане на пътя, асфалтовата настилка от двете страни е разрушена и на места дори липсваща, което прави движението опасно и е предпоставка за пътнотранспортни произшествия, заяви Небие Кабак.
Вицепремиерът отговори, че АПИ обмисля включване на 10 километровия участък за основен ремонт в следващата година в инвестиционната си програма. Той заяви още, че „в предходните години не е разработван технически проект за ремонт на третокласния път и това е основната причина, поради която не може да бъде включен тази година“.
След като се утвърди инвестиционната програма за догодина ще може да се каже с абсолютна сигурност дали ще влезе в тази програма, но очакването е това да се случи идното лято. Само при положение, че има обжалвания и продължителни процедури, което е неблагоприятен изход, може да отиде за 2024 г., добави Караджов.
Тази година обаче ще се прави изкърпване на асфалта по време на целия строителен сезон, обеща той.
Важно е да се реализира този проект, защото е единствената пътна връзка от и до селата Нова Махала и село Фотиново. Отсечката наистина е тясна и стръмна, с множество остри завои и липса на видимост. През зимата много често колите се озовават в коритото на реката поради липсата на мантинели. Ежедневно тази пътна отсечка се използва от много голям брой жители на област Пазарджик, но в този ѝ вид съществуват изключително голям брой предпоставки за пътно-транспортни произшествия. Надяваме се възможно скоро този ремонт вече е факт, заяви Небие Кабак.