Нови пет области преминават днес в жълтата COVID зона заради повишена заболеваемост за последните 14 дни, съобщи bTV.

Това са Видин, Кърджали, Пазарджик, Русе и Смолян.

В червената зона от миналата седмица са София, Варна и Бургас. В София-град има и нови мерки срещу разпространението на вируса. Въвеждат се маски в болничните заведения и социалните домове, аптеките, дрогериите и оптиките. Препоръчителни са и в градския транспорт.

Засега мерките са въведени само в столицата, очаква се до дни и други Регионални здравни инспекции да обявят подобни правила.

Не се налага въвеждане на противоепидемични мерки на национално ниво, каза пред журналисти министърът на здравеопазването в оставка Асена Сербезова. Тя участва в международна среща на експерти, на която предстои да бъде представен Доклад за финансова защита в Република България на Световната здравна организация.

Варна е една от областите, в която ще се наложи да се въведат мерки, но засега има достатъчно легла в болниците, допълни тя. По думите й пациентите с коронавирусна инфекция няма да се лекуват само в инфекциозните болници.

Повишава се броят на болните, но засега не се отчита натоварване на лечебните заведения, отбеляза тя и призова хората да спазват сами препоръките за дезинфекция, носене на предпазни маски и спазване на дистанция. Министър Сербезова отново напомни на хората за възможността да се ваксинират.

Няма да се затварят бизнеси, увери още министър Сербезова.

Общата заболеваемост за страната се покачва и вече е 189 на 100 000 души население (вчера беше 169 на 100 000).

Всички области днес са с рекордна дневна заболеваемост за последните 14 дни, без Бургас.

За последните 24 часа с COVID инфекцията са починали седем души. Те не са били ваксинирани. Така общият брой на жертвите на заразата става 37 301.

Заболеваемостта в страната за последните 7 дни се е повишила с 45%.