Александър АЛЕКСИЕВ

На редовна сесия на Общински съвет Септември в Народно Читалище „Отец Паисий 1910“ на 22 юли 2022 година официално бяха приети герба и знамето на село Симеоновец, община Септември, област Пазарджик. Това е осми герб в тази община и единадесети в област Пазарджик, по които работи екип от Българското хералдическо и вексилоложко общество.

За Симеоновец хералд е Николай Вътков, а художник Ненко Атанасов. Така в най-хералдичната община в България без свои символи останаха само селата Горно и Долно Вършило и Славовица, а  селата Бошуля, Семчиново и градовете Ветрен и Септември имат емблеми, които могат да бъдат хералдизирани при желание на техните жители и управници. След попълнено заявление гербът и знамето на Симеоновец ще бъдат регистрирани безплатно в Гербовия регистър на сайта на БХВО:

http://heraldika-bg.org/gr_register.htm , а кметството ще получи сертификат за вписването.

Блазонът (хералдическото описание) на герба на Симеоновец е: На зелено, Слънце в своето величие в злато между три звезди с четири големи и толкова малки лъча долните издължени една горе и две долу в сребро, в основата на трихълмие от последното безсмъртниче в естествен цвят.

Девиз: Сплотени във вярата

Символиката на герба е следната:

Слънцето е символ на живот, щастие и величие, а съществува и като легенда за старо име на селището

Звездите с форма на кръст –  покровителството на Пресвета Богородица (също и патрон на манастира) и сплотеността и вярата на жителите

Трихълмието и растението безмъртниче (жълт смил) – Родопите, връх Милеви скали и преданието за дядо Смилен (Миле). Безсмъртничето също символизира устойчивост и постоянство.

Ето и значението на цветовете в герба:

Златното: богатство на духа и местоположението в Тракия;

Среброто: нравствена чистота;

Зеленото: надежда, обновяване, хармония с природата и в обществото.

Формата на щита повтаря първия герб на Пазарджик и означава административната принадлежност.

Знамето на Симеоновец е с правоъгълна форма с размери 3:5. Полето е разделено от вертикална линия на две равни части зелено и бяло. В зелената половина е разположено златно Слънце в своето величие. В бялата половина – три зелени звезди с четири големи и четири малки лъча, долните издължени, една горе и две долу образуващи равностранен триъгълник.

Гербът и знамето бяха изработени в рамките на 6 месеца с активното съдействие на кметицата на Симеоновец Богданка Атанасова и на общинския съветник Йордан Кръстев.

Честити нови символи на жителите на Симеоновец!