„Кърменето е естествен процес и е много важно решението да кърмите вашето бебе. Това решение ще ви даде сили да се справите с майчинството и раждането. Много важно е да проучите рода си и родилната анамнеза, не само относно кърменето, а и всичко, свързано със заболявания и начин на раждане. Моята практика показва, че много жени развиват послеродова депресия, когато се появи някакъв проблем и те не могат да кърмят“. Това обясни акушерката от Алианса на Българските акушерки Благовеста Костова по време на лекция на тема „Кърменето – стъпка по стъпка“. Тя беше представена на среща с бременни жени и млади майки, организирана от РЗИ-Пазарджик, МБАЛ-Пазарджик и Алианс на българските акушерки. Мероприятието се проведе във връзка с отбелязването на Световната седмица на кърменето, която тази година преминава под мотото: Да се застъпим за кърменето – обучение и подкрепа“.
Благовеста Костова посъветва родилките, които искат да увеличат количеството на кърмата си да кърмят новороденото по-често.
„Колко месеца да се кърми бебето? Няма никакъв консенсус между специалистите. Някои смятат, че е добре да кърмите до 1 г., други казват до 2 г. СЗО казва, че е добре бебето да е кърмено през първите 6 месеца“, сподели още акушерката.
Най-лесно усвоимата храна е кърмата. При жени, които са кърмили рискът от рак на гърдата е намален със 70%, не развиват депресии, диабет 2 тип, повишени нива на холестерол. Майките, които кърмят са предпазени от инфаркт.
Кърмата съдържа антивирусни, антибактериални, антигъбични фактори, а също и антитела към много специфични болестотворни организми.
Не е препоръчително изцеждането на кърмата и даването от шише, за да се следи количеството на приетото мляко, обясни още Благовеста Костова. Тя посъветва майките да следват само индивидуалните потребности на бебето. „Бъдете по-уверени и повече се доверявайте на себе си. Майчината интуиция трябва да е водеща“, каза в заключение акушерката Благовеста Костова.