Молебен канон на Пресвета Богородица ще отслужи пред Чудотворната икона на Божията майка, известна като „Златна ябълка“, Пловдивският митрополит Николай. Службата ще бъде в неделя, 7 август, от 18:00 часа в храма „Успение Богородично“ във Велинград, кв. „Лъджене“, съобщават от Пловдивската митрополия. Поканват се всички вярващи да вземат молитвено участие в светите служби и се поклонят пред чудотворния образ на Пресветата Владичица Богородица.

Тази икона датира от началото на 17 век, както и самият храм, а чудото извършено от Майката Божия с неплодната жена е станало през 1765 г. и е описано от Ананий Клинис, тогавашен игумен на манастира  Св. Св. Кирик и Иулита.

След чудото с неплодната жена възниква традиция за празника посветен на това събитие, който се чества и до днес на петата събота от Великия пост, чудотворната икона на Божията Майка да се обкичва с венци от ябълки още от първия петъчен акатис на поста. На чудотворната икона те престояват до празника ,т.е. 5 седмици и след прочитането на последния, пети акатис, те се раздават на празника на безплодните жени, за да се сдобият с рожба. Ритуалът за рожба включва и изработването на специален колан, който се изплита от три конеца, с които е бил обрамчен целият храм. Този ритуал е даден по време на съновидение от Пресвета Богородица на бездетна жена, нощувала в храма през 1818 година.

Преданието разказва, че Майката Божия се явила насън на жената и и заръчала при изгрев слънце да излезе на храмовата порта, където ще я чака  жена с три макари, с конците от които да обиколят храма и изплетат коланче, което неплодната жена да носи на кръста си докато зачене и роди рожба. Тази повеля на Божията Майка се  изпълнява в храма и до днес. Много са чудесата извършени от Божията Майка пред Нейната чудотворна икона през тези векове.

Някои от тях са описани в пазещи се в местния музей поименници, за други съдим по дарените на иконата украси, а за трети се разказват и до сега предания. Едно от тези събития възрастните хора в селото още помнят. То е свързано с царското семейство. Княгиня Евдокия, сестра на цар Борис трети преспива в храма през 1934г. и оздравява от дълго мъчеща я болест. За благодарност царят дарява на храма мрамор,с който облицоват пода и едно златно енголпие, на чудотворната икона, чрез която Майката Божия продължава и сега да твори чудеса и да дарява рожби на загубилите надежда бездетни родители.