Традиционно в това време на годината можем да се насладим на един от двата най-ярки и красиви метеорни „дъждове“, които ще наблюдаваме през 2022 г. В нощта срещу 13 август в небето ще могат да се видят средно 60-70 метеора на час. Но ако имате късмет, може и около 150-200!  Метеорният поток „Персеиди” е активен от средата на юли до края на август. Пикът му може да се наблюдава през следващите две, три нощи. Обикновено в максимума на Персеидите, считани за един най-впечатляващите „звездопади“, се виждат около 100 метеора на час.

Метеорният поток е светлинно явление, причинено от малки частици, които навлизат в земната атмосфера. Повечето от тях не са по-големи от песъчинки. Те са получени от разрушаването на комети, породили куп метеорни тела – ледени и прахови частици, въртящи се по предишните им орбити.  Родоначалник на Персеидите, споменати за първи път в китайски летописи през 36 г. след Христа, е кометата Суифт-Тътъл, открита през 1862 г.

Метеорният поток е получил наименованието си от съзвездието Персей, където се намира радиантът му (привидната точка, от която се появява). По данни на НАСА Персеидите се движат със скорост от около 60 километра в секунда или 250 пъти по-бързо от реактивен самолет. Когато достигнат земната атмосфера с невероятната си скорост, тези частици изгарят при температури между 3000 и 10 000 градуса – около 10 пъти по-високи от тази на вулканична лава.

Следващият небесен спектакъл, който почитателите на звездите ще могат да наблюдават, е другият ярък звезден „дъжд“ – впечатляващите, декемврийски Джеминиди, а преди това и по-малките метеорни потоци Дракониди и Ориониди, Леониди и Урсиди, пиковете на които са съответно в началото и края на октомври, ноември и декември.