Опасна тераса се рони над главите на всички живущи в огромния блок на ул. „Георги Раковски“ №5. За проблема алармираха наши читатели, които посочват, че проблемът е възникнал преди седмица.

Замазката на терасата се е откъснала от тялото на панела и има над три сантиметра разлика. Терасата се намира на седмия етаж, разказа комшията Димитър Илиев, който живее точно под проблемното съоръжение. „Ние се обадихме на 112 и в пожарната, хората дойдоха и направиха оглед, казаха, че собствениците на терасата трябва даа вземат мерки, но те не предприемат нищо. Страхуваме се, че в някакъв момент корозиралата замазка ще се стовари върху нашата, а не сме наясно в този момент, дали няма да има човек на терасата, както и на улицата. Пространството под терасите също е обезопасено, но това е временно решение на въпроса, казва Димитър Илиев.

Законът предвижда съкооператорите сами да си укрепят балконите. Нито един от останалите не е започнал да се руши, но и това ще се случи ако не се вземат превантивни мерки. Най-доброто е цялостно саниране на сградата, но много от хората не могат да си го позволят, това е и причината да не се прави масово.

Първите блокове в Пазарджик са строени през 60-те години на миналия век по бул. „България“. Повечето от тези сгради в момента се нуждаят от основен ремонт. Не по-малко опасни за обитателите си са панелките, които започват да „никнат“ в града през 70-те години.

По принцип животът на този вид жилищни сгради е изчислен за около шестдесет до седемдесет години. Единственото им спасение е санирането и основният ремонт, на който подлежат общите части, както и покриви, и мазета.

Еспертите смята, че самите панели, от които са направени тези сгради, са с качество да надживеят и нашите внуци. След построяване на голяма част от панелните блокове имаше доста земетресения у нас. Тези сгради доказаха, че са най-устойчиви. Единственото изключение бе блокът в Свищов, паднал през март 1977 г. В София пък нито една панелка тогава нямаше дори пукнатини. При монолитните се появиха не само пукнатини, а и цепнатини. Освен това 1977 г. контролът при строителството на панелките бе много засилен. Единственият риск при този тип блокове е слабият контрол при строителството им, но това са изключения. Не бива да забравяме и много доброто и функционално разпределение на жилищната площ в панелните апартаменти. При едно качествено саниране панелните комплекси в големите градове могат да се превърнат в по-желано място за живеене заради по-широките междублокови пространства за разлика от новите квартали, където се забелязва презастрояване.

В България има общо 4 милиона жилища. Над 20 хиляди от тях са в сгради, които са стари и зле поддържани. Затова трябва да се направи обследване, което да каже какво по сградите се е амортизирало. Панелните блокове, строени основно през 60-те и 70-те години на миналия век, вече наближават края на експлоатационния си живот. За разлика от колите си, които проверяваме всяка година, малцина са собствениците на апартаменти, които знаят в какво състояние са домовете им.

Опасна тераса във Варна едва не уби хора

Ако имате опасна тераса не скривайте проблема, а потърсете специалисти за да го решите. Всяка една такава тераса е потенциален убиец, не подценявайте такива проблеми . В случаят терасата е на седмият етаж, над входа на блока и се държеше от остъклението на долният етаж. Беше въпрос на време да полети надолу и да убие някого.