Болницата е технологичен оазис в здравната карта на България

Иновативна операция на предна кръстна връзка на коляното при пациентка с нематурирал скелет, бе извършена в МБАЛ „Уни Хоспитал“ преди една година от гост-оператора д-р Атанас Андреев, специалист по ортопедия и травматология.

Д-р Андреев, обяснява, че когато растежът на пациента не завършил, неговият скелет е нематурирал и растежните хрущяли, намиращи се в двата края на дългите кости не са затворени. „При традиционните методи за възстановяване на предна кръстна връзка се правят костни тунели в бедрената кост и големия пищял (едната от костите на подбедрицата). При направата на тези тунели въздействието върху хрущялите може да доведе до преждевременното им затваряне и по този начин да се смути растежа на увредения крайник. При техниката която ползваме не правим тунели в растежните зони и по този начин е отхвърлена възможността за смущения в растежа на увредения крайник. С тази операция даваме възможност на пострадалия млад атлет да възстанови стабилността на нараненото коляно и да  продължи развитието на резултатите си. Операцията цели задоволяване на изискванията на много млади спортисти на възраст между 13-16 години.“ акцентира още д-р Андреев.

Добромира Кулева е от Силистра, занимава се професионално с хип-хоп танци и преди година, когато е на 13 години получава травма на коляното при падане със скейтборд – коляното се вади, не може да сгъва и разгъва наранения си крак, невъзможно ѝ е да кляка. „Изключително сме благодарни на д-р Андреев за всичко, което направи за дъщеря ни“, споделиха родителите на тийнейджърката. Те  разказаха, че възстановяването на Добромира е било бързо, спазвала е стриктно рехабилитационните процедури и се е върнала активно към танците само шест месеца след операцията. „Дори участвах в няколко състезания“, допълва щастливо момичето.

„Добромира е отличен пациент и прилагането на модерния метод ѝ позволи бързо да възстанови възможностите си да упражнява любимия си спорт. Преди броени дни успешно извадихме поставените преди няколко месеца нерезорбируеми импланти, стабилността на коляното е добра и момичето може да продължи да се занимава с любимите си модерни танци“, уточни д-р Андреев.

Иновативната операция, извършена от д-р Андреев, е осъществена при две пациентки на „Уни Хоспитал“. Интервенцията е изключително щадяща, съкращава постоперативния болков синдром, в сравнение с традиционните методи за възстановяване на предна костна връзка. Ползват се витални тъкани на пациента като се създават условия за бързото им срастване. За осъществяването на тази операция е необходима специфична оптика, позволяваща оглед на вътреставните структури под ъгъл от 70 градуса, необходими са и водачи, позволяващи атравматично проникване в ставната кухина. „В страната ни лечебните заведения, които разполагат с такъв инструментариум, са изключително малко“, акцентира д-р Андреев и допълва, че „Уни Хоспитал“ е истински технологичен оазис, сравним с най-високия клас болници в Европейския съюз.

В Отделението по ортопедия и травматология на „Уни Хоспитал“ се диагностицират и лекуват всички болести на опорно-двигателния апарат.

Телефон за информация: 0357/88 581; 0878 286 553