До 10 септември Пазарджик е домакин на Национални празници на професионалното фолклорно изкуство– Пазарджик 2022

 „За да се съхраним като местна общност, ние трябва да си знаем историята и традициите. Стъпвайки на тази здрава основа, ние сме оцелявали толкова години и в дни като тези, на изключителни предизвикателства, когато се опитват да ни внушават, че единственото добро решение е мултинационализма, че единственото добро решение е тоталният либерализъм, мултикултурността, считам, че точно в този момент трябва да направим всичко възможно като българи да си съхраним традициите. Години наред в Пазарджик се опитваме да легитимираме изкуството, културата и спорта като важни дейности, които да развиваме и пазим, защото това са нещата, които са ни съхранили като българи и това са постиженията, с които се гордеем и които ни отличават като българи – това са народният танц и народната музика. И няма да спра да повтарям, че Пазарджик е единственият град, който не си закри нито една културна институция. Читалищата ни са обновени навсякъде – и в селата, и в града. Запазихме ансамблите и оркестрите – това е гордост и това ни прави хора със самочувствие. Затова благодаря на Ансамбъл „Пазарджик“ и на г-н Атанас Чолаков, че толкова години продължаваме да развиваме тази традиция. Нещо повече – искаме да дадем тук домакинство, за да може всички други ансамбли в страната да покажат това, което могат“. Това каза кметът на Пазарджик Тодор Попов на откриването на осмите Национални празници на професионалното фолклорно изкуство.

„И не само не закрихме нито една културна институция в Пазарджик, но също и подпомагаме семействата – от следващата година всички семейства, в които децата пеят, танцуват, рисуват, спортуват ще плащат 40% по-малко местни данъци и такси. Гордея се с това, че нашите партньори и приятели от Ансамбъла, от всички други културни институции, всички заедно община, държава, родители, хора, които обичат българското, продължаваме да гледаме в една посока – това ни прави силни. Затова съм спокоен. И трябва да осъзнаем, че на първо място сме българи, след това сме европейци, след това сме граждани на света и трябва да помним, да пазим и да учим на българско, а точно това правят нашите приятели от Ансамбъла, за което съм им безкрайно благодарен.

Напоследък живеем във време, в което постоянно ни се насажда страх за тежка зима, тежко лято, а българският народ е умен и сме минали през много по-тежки дни. Най-важното е да даваме пример, личен пример, обществен пример, пример как трябва да минаваме през трудностите – когато сме заедно, когато се осланяме на чувството ни за общност и когато сме умни. Затова и аз, и областният управител сме тук, за да засвидетелстваме това единство, което ще ни направи силни. Затова и Пазарджик се развива добре, затова съм спокоен за бъдещето му, защото ние толкова години сме показали, че сме умни и отговорни и си обичаме и пазим традициите.“, каза още Тодор Попов.

Първата вечер на сцената на Драматично-куклен театър „К. Величков“ излязоха домакините от Ансамбъл „Пазарджик“.

Седем поредни дни градът ни ще е домакин на богата и красива панорама на всички фолклорни региони в страната с характерните за тях особености и нюанси. Ще бъде представено изключителното богатство от ритми, интонации, танцови движения, пищно разнообразие на костюми, близки до фолклорната автентичност, красота, дълбока символика и житейска философия.

Това е единственият  национален форум за професионално музикално и танцово изкуство.

Националните празници на професионалното фолклорно изкуство се организират от Община Пазарджик и Ансамбъл за народни песни и танци – Пазарджик.

В следващите вечери до 10 септември 2022 г., включително, участие ще вземат общо 14 професионални ансамбъла с участието на  повече от 700 артисти, като всеки ансамбъл ще представи най-добрата си програма:

Ансамбъл „Филип Кутев”-  София с гл. худ. р-л – Георги Андреев

Ансамбъл „Тракия”- Пловдив с гл. худ. р-л – проф. Даниела Дженева

Ансамбъл „Пирин”- Благоевград с гл. худ .р-л – Мирослав Димитров

Ансамбъл  „Родопа”- Смолян с гл. худ. р-л  – Адриан Петров

Северняшки ансамбъл „Иван Вълев“- Плевен с гл. худ. р-л – Красимир Кондов

Ансамбъл „Добруджа” – Добрич с гл. худ. р-л – Стоян Господинов

Ансамбъл „Странджа”- Бургас с гл. худ. р-л – Марио Егов

Ансамбъл „Загоре”- Стара Загора с гл. худ. р-л – Христо Иванов

Ансамбъл  „Сливен”- Сливен с гл. худ. р-л -Деян Митев

Капански ансамбъл- Разград с гл. худ. р-л – Светослав Стойчев

Ансамбъл „Мизия”- Търговище с гл. худ. р-л – Любчо Василев

Ансамбъл „Тунджа”- Ямбол с гл. худ. р-л – Петър Димитров

Ансамбъл „Пазарджик”- Пазарджик с гл. худ. р-л – Атанас Чолаков

Академичен ансамбъл на АМТИИ – Пловдив с гл. худ. р-л – Милчо Василев.

 

Първото издание на Празниците е през далечната 1993 г. в Пазарджик, като организатори са Министерство на културата, Съюза на музикалните и танцови дейци, Българска национална телевизия и Община Пазарджик.

.