Снимки: Георги Стефанов

Певците и танцьорите от ямболския ансамбъл за народни песни и танци „Тунджа“ внесоха празнично настроение в Пазарджик с продължителен и вдъхновяващ концерт на пл. „Константин Величков“. Това бе подаръкът на Община Пазарджик към гражданите и гостите на града, които решиха да видят майсторството на прочутите изпълнители в деня, в когото отбелязваме 137 години от съединението на Княжество България и Източна Румелия.

В далечната 1954 год., родолюбивият ямболски педагог и цигулар, Атанас Паленков, събира група от самобитни народни певици и музиканти, и полага началото на Тракийският ансамбъл за народни песни и танци. Със създаването си Ансамбълът се превръща в естествен център за издирване, съхранение и пресъздаване на местния музикален и танцов фолклор.

Следват години на дълга и упорита работа, години в които Ансамбълът израства в творческо отношение и значително повишава качеството и обема на предлаганата си продукция. Обособяват се структурните звена – хор, оркестър и танцов състав. Маестро Стоян Гагов е главният художествен ръководител, оставил най-ярка следа в развитието на Тракийския ансамбъл. През 1972 год. Ансамбълът придобива статут на професионален културен институт и под ръководството на маестро Гагов се формира новият творчески облик на Ансамбъла. Започват да се търсят и използват съвременни изразни средства при сценичното претворяване на фолклора. Известни композитори и хореографи са привлечени като творци, в обновяване и поддържане на програмата. Маестрото променя репертоарната политика на Ансамбъла, като включва произведения и от други етнографски области, но запазва основният акцент на местния тракийски фолклор.

Висока е оценката която получава Ансамбалът в този период от Прегледите на професионалните фолклорни ансамбли и Нова българска музика. Не спират и поканите за участия в чужбина. Успешно преминават концертните турнета в Полша, Франция, Германия, Русия, Монголия, Сирия… След преждевременната кончина на Стоян Гагов през 1988 год., ръководството на Ансамбъла се поема от Георги Нойков. През същата година, след административното обособяване на Община „Тунджа, Тракийският ансамбъл преминава на издръжка и субсидия към нея и в 1993 г. е преименуван в Ансамбъл за народни песни и танци „Тунджа“. Следващите Главни художествени ръководители на Ансамбъла са: Васил Шейтанов, Тончо Тончев, Кирил Тодоров, Илиана Илиева и Панайот Атанасов.

В своята дълга история Ансамбъл “Тунджа” е спечелил много приятели в различни страни на света – Русия, Франция, Германия, Полша, Украйна, Беларус, Монголия, Сирия, Унгария, Турция, Израел, Гърция, Йордания, Румъния, Сърбия и др. Оркестърът на Ансамбъл “Тунджа” е съставен от битови инструменти – кавал, гайда, две гъдулки, тамбура, бас и тъпан, и това още повече допринася за автентичното фолклорно звучене на представяните произведения. Наред с бавните и богато орнаментирани тракийски песни, звучат забързаните и припряни шопски ритми. Високите и скокливи движения на северняците нe могат да скрият възхищението от земната и здрава игра на добруджанците. Нежните звуци на кавала се преплитат с волните и широки родопски напеви, със силата и красотата на пиринския танц. Цялостният облик на програмата се допълва от чудните шевици на костюмите, които са изработени по автентични образци и съчетават в себе си свежестта и неповторимият колорит на българските багри, на въображението и изкусното майсторство на нашите деди и прадеди.

За Ансамбъл „Тунджа”, 65 години са възраст на навлизане в зрелостта. Той успешно премина през годините на ентусиазма на първите, през професионалното изграждане и собствено себеутвърждаване, през трудните години на прехода и отричането на българската духовност, за да достигне времето на своя творчески подем и плам, времето за покоряване на творчески върхове, които му отреждат достойно място не само в културния живот на Общината и региона, а и в пределите на цялата Родина и извън нея. Богатата душевност на нашия народ, прекрасните мелодии и ритми, невероятните танци и красотата на националните костюми, умело са съчетани в програмата на Ансамбъла и придават един своеобразен артистичен колорит – запазена марка на изпълнителите от Фолклорен ансамбъл “Тунджа” . Община „Тунджа”, гр. Ямбол. Тази палитра събрана в едно е достоен посланик на България в голямото европейско семейство.