268 нови работни места са отворени в цеха на Ариете логистик в Пазарджик, които заедно с обслужващият персонал стават около триста. В цеха се произвеждат кормилни устройства за автомобилите „Порше“ и „Фолксваген“.

„Това е новата производствена база на фирма „Костал“, тук сме, за да открием символично тези две нови поточни линии, които са в действие от около месец. Над 50 000 млн. евро е инвестицията в Пазарджик. Нашите партньори виждат перспектива тук, добър пазар, добро отношение от страна на местната власт. Няма непрофесионализъм, целият съпорт от наша страна е бърз и навременен. Стъпка по стъпка нашите партньори разширяват своя бизнес тук. През следващата година ще се радваме и на нови инвестиции, от нови партньори, които не са от фирма „Костал“. До края на зимата идната година ще направим новите първи копки където ще бъдат отворени и нови 1000 работни места. “ Това съобщи днес кметът на Пазарджик Тодор Попов по време на откриването на цеха, който е разположен в индустриалния квартал на града. Чуйте цялото експозе на кмета във видеозаписа.

По време на обиколката заедно с журналисти, градоначалникът се натъкна на семейство от Чехия.

Мъжът и жената са тук от 2019 г. , а целта им е да обучават новонаети хора в производството на фирмата. Споделят, че градът много им харесва и се чувстват тук като сред приятели. „Всичко тук е много по-вкусно от това, което го има при нас – плодовете и зеленчуците, но най-вече ни харесва виното“. – казва Павел Мерлих.

Производството в базата е специфично, а снимането на машините и производството не е позволено. „Заплатите са добри, но и работата е доста. Много хора не харесват работата на смени и това, че производството е непрекъснато, няма как да зарежеш машината и да ходиш да пушиш.“ – разказва друг работник.

„Доколкото знам тук работниците са предимно хора с поне средно образование, а се минават и много допълнителни квалификации, преди да поемеш едно работно място.“ – казва кметът Тодор Попов. „Това, което аз искам да кажа е, че в близко бъдеще тук ще дойдат и други фирми от ранга на „Костал“ и „Ариете“. Причината да го направят е, че са получили добра атестация за нас от собственика на фирмата. Общината оказва абсолютен съпорт за дейността им и както сами виждате халетата се разрастват. Най-важното е това, че Пазарджик става притегателен център за големи производства. Съвсем скоро ще открием и базата на „Главболгарстрой“ до Сарая, където също ще се отворят нови работни места и то не малко. До края на годината в Пазарджик ще има над хиляда нови работни места. Площите в Индустриалните зони край Пловдив и София вече са запълнени, а ние се намираме в близост до магистралата, в близост и до София, и до Пловдив. Тепърва при нас ще идват нови и нови инвеститори. Това е и причината да мога да кажа, че в следващите пет години моят поглед ще бъде насочен към това да осигурим тук да дойдат фирми, които ще плащат високи заплати и ще способстват просперитета на обикновения пазарджиклия. “ – Това ще бъде постигнато, след като работодателите започнат да се конкурират за работници и служители, поясни Попов.

Тодор Попов: До четири месеца Пазарджик ще бъде с изцяло подменено енергоспестяващо улично осветление | PZdnes | Днес новината си ти