Националният фестивал на кешкека и народните умения се състоя днес в Радилово за поредна година. Събитието започна в 10.30 часа на площада в пещерското село, с детско шоу „От раклата на баба“. Половин час по-късно бе даден и официален старт на фестивала, който събра фолклорни групи от цялата страна. С вкусни ястия, освен кешкек,  домакините нахраниха до насита всички гости, от близо и далеч.
Жените от „Равногорски бисери“ също пяха на фестивала на кешкека днес
Сн: Мария Спасова
Истински празник на традициите и художествените занаяти видяха присъстващите, които с удоволствие се включиха в надиграването с народни хора, уроците по народни и модерни танци. Организатори на фестивала са НЧ „Зора – 1903“ с.Радилово с подкрепата на община Пещера и кметство Радилово.
Възродителката на този прекрасен празник посветен на древните традиции и култури е Марена Вачкова, нейна е и инициативата са пресъздаването на легендата за тракийското ястие кешкек.
От 1987 година насам Марена Вачкова работи в Читалището „Зора -1903”, а освен това като вълшебница успява да съчетае работата си в читалищната библиотека, секретарството, краеведска дейност и отговорник за музейна сбирка на село Радилово, коиято се помещава в къщата на лейди Странгфорд.
От десетки години Марена издирва и събира обичаи, легенди, местни песни и танци. Една от любимите ѝ дейности е да работи с децата и младите хора, да прави възстановки на местни обичаи – „Лазаруване“, „Коледуване“, сватбени обичаи и др.
ПРАЗНИКЪТ

Наред с номинациите за успешна инициатива реализирана от читалище в България, фестивалът стана събитие включено в Европейската Столица на културата Пловдив 2019. Фестивалът на кешкека е включен в първото мобилно приложение за кулинарни фестивали в България КулинарФест.

Тази година фестивалът на кешкека и народните умения съвпадна със 114-та годишнина от обявяването на Независимостта на България.

За да поздрави присъстващите тук пристигна кметът на Община Пещера Йордан Младенов, придружен от своите заместници Гълъбина Карамитрева и Елена Рядкова. Гост на тъжестата бяха Галя Стоянова- секретар на Община Пещера, представители от Областна администрация, Платформа „Агора“ и РЕКИЦ Читалища Пазарджик.

Йордан Младенов поздрави множеството с думите “ Висока чест и силно вълнение за всеки българин е да говори пред своите съграждани на 22 септември. Денят, в който през далечната 1908г. е обявена новата, независима европейска държава България. Днес, вече и като членове на ЕС, ние продължаваме да отстояваме нашите позиции, давайки на Европа българска азбука, уникални традиции, опит и древна култура.“

Младенов припомни, че през 2008г. Радилово е номинирано за европейско селище с древна история и уникално културно носледство. 

Както по-рано Peshteraprim писа, през 2010г. НЧ“Зора-1903″ и Кметство Радилово, организираха за първи път „Денят на традиционните продукти“. Празник, който се превърна в национален фестивал, който популяризира местните традиции и даде възможност селото да се превърне в нова и предпочитана дестинация за привличане на туристи и развитие на културния туризъм в общината.

Всяка година Фестивала се осъществява благодарение на дарения от млади семейства на малки деца в селото и доброволци, за здраве и благоденствие на хората от селото. Организаторите благодариха на сейства : Ташеви, Миндови, Йовови, Кандеви, Тотини, Миткови, Пройчеви, Несторови, Лупанови, Личеви, Дерменджиеви, Млячкови, Джорови, Христови и Вачкови.

През целия ден присъстващите можеха да избират да посетят музейната сбирка в Радилово, да се запознаят с традициите и културното наследство на община Пещера, да станат зрители на прожекцията „Родопска приказка“. Или да станат част от богатата фолклорна програма с участието на гостуващи и местни състави.

Участници в изложбата базар предлагаха вкусни ястия, баница, домашни специалитети, палачинки и сладкиши. Тук бяха прекрасните Анн и Дарън Норд, участниците от Лятната резиденция за Нематериално културно наследство Радилово 2022 -Стефан Лупанов и Мариела Димитрова, дърворезбаря Михаил тодоров, майсторът на бижута Велина Георгиева, съмишленици от читалищата в Равногор и Бенковски.

ЛЕГЕНДАТА ЗА КЕШКЕКА

Легендата за кешкека разказва, че местните хора живеели в мир и разбирателство. Но настъпили години, в които жените не можели да зачеват. Времето вървяло и ако се случило някоя жена да забременее – помятала или раждала мъртво дете. Тракийките ронели сълзи и отправяли горещи молитви към богинята на плодородието Бендида, но тя сякаш оставала глуха за тях. Когато в селото останали само няколко жени в детеродна възраст, една от тях сънувала чуден сън.

Смята се, че славянската дума за каша произлиза от персийската дума kishk, или и двете думи произлизат от санскритската kashaya – „лековита напитка“.

Тя срещнала в гората красива млада жена, която се представила като богинята Бендида. „Ще заченат жените, аз ще им помогна“, обещала, „но когато децата се родят ще приготвите кеша (каша), от която ще раздадете на всички в селото“. Богинята заръчала да съберат най-хубавото пшеничено зърно. Добре узрялото зърно да се смели между едри камъни и след това 9 пъти да се измие, докато стане бистро като сълза. Бременна булка да донесе мълчана вода и да я кипнат в голям съд, след което да добавят смляното жито и да бъркат.

Да бъркат и да наричат „Да порасне силно и работливо“, „Да бъде с чиста душа като зърното“. Когато детето порасне, преди сватбата му да приготвят отново кешкек и да го нарекат за здраве на семейството му, а след това и на децата му.

Разказала жената за своя пророчески сън на всички и всички дали обет да приготвят митичната кеша (кешкек) така, както Бендида им била заръчала. Сбъднало се обещанието на богинята. Забременели жените, родили се и първите бебета – големи, здрави деца. Запретнали ръкави жените от селото и забъркали божествената каша кешкек, която от този ден нататък се е превърнала в символ на новия живот.

В село Радилово рецептата за кешкек се предава от поколение на поколение. Преди всяка сватба и след всяко раждане тя задължително се приготвя и се раздава на всички.

Ето я и нея:

Продукти

Половин килограм жито, 150 гр. масло, 1.5 литра вода/мълчана/, една лъжица кафена – сол.

За поръсване

захар, сирене

Приготвяне

Сложете във водата една щипка сол и я оставете да заври. Добавете 9 пъти измитото жито и варете, докато житото стане на каша. Трябва да бъркате непрекъснато и да се уверите, че не са останали несварени зърна. Свалете кешкек от огъня, а в отделен съд препържете маслото. Добавете маслото в кашата и разбърквайте, докато го поеме напълно. Поднесете кешкек поръсен със захар или сирене.

От къде да вземете мълчана вода?

Мълчаната вода се налива рано сутрин от горски извор, нарича се мълчана, защото по пътя към нея и навръщане жената, която я носи не трябва да отронва и дума. Дори и да срещне познат не трябва да го поздравява. Заради това според легендата, жените ходели за вода нощем, за да не ги среща никой.

Терминът кешкек също е свързан и с думата кус-кус, като за приготвянето на кешкек някога е бил използван кус-кус от ечемичени зърна