Темата на днешната пресконференция не е политическа, искаме да окажем помощ на 23-годишния Иван Тилев от Пазарджик да остане в България, съобщи днес водачът на листата на „Възраждане“ Стоян Таслаков.

„Случаят е следният. Иван си намира работа в София в офиса на фирма „Тийм – груп“ ЕАД, става дума за кол-центъра им. Той е възпитаник на ЕГ“Б.Брехт“ в Пазарджик, владее писмено и говоримо английски и немски език. Намира работата си през Джобс БГ, работата е доста добре заплатена. Изпълнявал е консултантска дейност относно финансови пазари и инвестиции, фирмата е с германско участие. На пазара има много такива дружества, той е обучаван да предлага услугите на фирмата по телефона, имал е пряк ръководител – мениджър, на когото се е отчитал за свършената работа. Всичко вървяло нормално до 27 юли миналата година, когато служители на ГДБОП и СДВР, по заповед на немската прокуратура нахлуват в офиса, изземат офис-техника и документи, правят неофициални разпити на служителите и след това ги освобождават. На тях не им е давана никаква информация относно акцията. До момента Иван не е ходил в Германия, оказва се, че тази фирма е обвинена там за финансови измами. Той не е бил запознат с това. Не имал и данни с какво се занимават неговите мениджъри. След като е освободен от тази акция, година по-късно решава да си поднови задграничния паспорт, отива в „Паспортна служба“ и с изненада узнава, че му е издадена Европейска заповед за арест и  го чака екстрадация в Германия. На момента са го арестували. Оказва се, че му е повдигнато обвинение, без той да знае, без да има възможност да се защити. Влиза в ареста и го обвиняват в участие в организирана престъпна група за измама. Обвинен е за престъпление извършено в държавата ни, без да е разследван от българското държавно обвинение. Българската прокуратура е отказала да се занимава със случая и директно Иван ще бъде предаден на германските разследващи власти. Според тяхното законодателство него го очакват 15 години затвор, а за същото обвинение, ако бъде доказано в България законът предвижда лишаване от свобода за 6 г. Отговорностите на българския съд са прехвърлени на чужди разследващи органи, респективно чужд съд. Българската прокуратура е отказала да се занимава със случая и директно съдът иска да го предаде на германските разследващи власти. Според европейската конвенция по правата на човека се прилага по-благоприятния закон. Тука в случая Европейската конвенция също е нарушена. Българският съд не иска да защити правата на български гражданин и го изпраща на чужд съд да решава съдбата му и да събира доказателства дали е извършил престъпление или не. Като основанието е, че германската прокуратура била по-ефективна от нашата. Тогава дали да не закрием прокуратурата в България и да се оставим в ръцете на германската прокуратура?

На пресконференцията присъстваха и бащата на Иван, както и неговата приятелка Ани. Те допълниха разказа с това, че на 24 август т.г. “ Приятелката му Ани ми се обади и каза, че е арестуван, че е в затвора. Знам, че работеше в кол-център, че миналата година ГДБОП са направили обиск, арестурали са два-трима от висшестоящите, направили са проверки и са ги пуснали. Ена година никакъв проблем. Той идваше при мен в Пазарджик да се видим. Навсякъде полицаите го питат: какво си правил в Германия, та те викат там, а той не е стъпвал в Германия, както и тука – не е правил нищо лошо, изпълнявал е това, което са му нареждали шефовете. И в един момент трябва да замине за Германия и да го съди некой съд, който нито го познава, нито му е показал доказателства за неговата вина.“ – заяви бащата на Иван. Той сподели и това, че майката на Иван е починала отдавна. Всичките му близки са много разтревожени за неговата съдба. Няма никаква яснота какво се случва.

„Намахме яснота какво се случва, защото делата минаваха за 15 минути, първото дело мина без да бъде предупреден адвокатът му, само и само да си изпълнят спогодбите и договореностите с европейските държави. Аз се питам – къде са правата на българските граждани? Само една седмица беше под домашен арест, защото Апелативния съд в Пловдив му промени мярката „задържане под стража“, след това отидохме на съд за екстрадацията и след делото, седем – осем здрави момчета го отведоха като наркобарон. Не ни оставиха да се сбогуваме.“ – завърши бащата.

Ето и думите на Ани: „Изключително притеснени сме от случващото се с Иван в момента, защото той е обвинен от чужда прокуратура, без да му бъде дадено право да се защити по някакъв начин. По закон след като го обвиняват за деяние извършено на наша територия, България може да откаже тази заповед за арест. Това е един млад човек, пред когото предстои целият живот. Нарушават се човешките му права.“

„Това наистина е един млад човек, чийто живот и бъдеще в момента зависят от българската съдебна система. Това е един млад живот, който тепърва трябва да създава семейство, да отглежда деца и да бъде от полза за България. Ние от „Възраждане“ ще поставим този въпрос на национално ниво, няма да дадем и предадем Иван на чужди служби и прокуратури, той трябва да бъде съден в България“. – заяви Стоян Таслаков.

„Иван е в затвора и ние обжалваме в Апелативен съд – Пловдив. Има много кратко време за реакция, максимум два-три дни след делото ще бъде екстрадиран, ако го откават там ние нямаме финансови възможности за да се справим и помогнем на детето си“. – каза бащата на Иван.

„Преди време имахме подобен случай с момче, което трябваше да бъде екстрадирано в Америка, тогава от Възраждане се застъпихме за него, правихме протести и успяхме да го спасим. Смятам, че българските правораздавателни органи трябва да си влязат в правомощията и да се застъпят за всеки български гражданин. Това е абсолютно недопустимо, уж сме равнопоставени членове на Европейския съюз, а пък в същото време се оказва, че някои са по-равни и трябва, едва ли не да изпълняваме нарежданията на други държави, в частност Германия. Ще поставим този въпрос на национално ниво, няма да дадем и предадем Иван на чужди служби и прокуратури, той трябва да бъде съден в България.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!