Център за реставратори ще има в Брацигово, това стана ясно днес след визитата на министъра на културата проф. Велислав Минеков и областния управител Трендафил Величков в Брацигово и Пещера.

„По време на предишното правителство, седем месеца, хората от Инициативния комитет в Брацигово не бяха допуснати да говорят дори с портиера на Министерството на културата и по време на форума „Каменния поток на времето“ ме сигнализираха, че не могат да си съберат нужните разрешителни. Проф. Минеков прие нещата присърце и днес Камарата на архитектите получи документа от Министерството, за да могат да си продължат документално работата за създаването на този Национален център по реставрация. Това ще е уникално не само за нашия регион, а и за България.“ – каза областния управител. Той съобщи също, че културни дейци от Пазарджик с негово съдействие са подели инициатива да бъде именована една от улиците в Пазарджик на проф. Величко Минеков.

„Днес това е една стъпка за допълнително обучение на специалисти, ако се случи ще бъдем на онова ниво на което бяхме преди години. Имаше възможност да се обучават майстори, имаме уникални архитекти и инженери, но майстори нямаме. За да имаме естетика и да имаме наследство.“ – заяви проф. Минеков. „Щастлив съм, че отпуснахме средства и за музея и за теренна археология. Нещата с музеите са доста неприятни, бюджетът в предишното служебно правителство бе достоен, за да не напускат служителите в музеите. води се една статистика, която е ужасяваща. Имахме среща и с представители на читалищата, на театрите…Но ако съм се съгласил за този мандат е за да си довърша работата, няма да бъда доверчив в изчакване, когато напусна Министерството.“ – добави проф. Минеков.

В Пещера министър Минеков инспектира осъществяващия се в момента ремонт на старинния часовник известен в града като Сахата. Средствата за реставрацията са отпуснати от Министерството на културата.

Вижте видеото:

„Ние подновихме разговорите с Министерството на културата, защото в предишното правителство такива разговори нямаше. Медиите ни подкрепиха, партии, депутати и министри, а не ни подкрепи самото Министерство на културата. За миналата година бяхме съгласували тези средства – 50% за музеите и галериите, а правителството ни даде 5%.“ – каза директорът на РИМ – Пазарджик Борис Хаджийски. Ето цялото му изказване във видеото.

Какво е свършило Министерството на културата в предходното прамителство, чуйте от проф. Велислав Минеков.

След визитата в Регионалния исторически музей и ХГ“Станислав Доспевски“ министър Минеков се отправи към ПГ“Иван Аксаков“, където днес направи дарение, малка пластика изработена от бащата на министъра – проф. Величко Минеков.