Футболистите и треньорите на ФК Хебър бяха отличени с благодарствен адрес за включването си в кампанията „Заедно срещу рака на простатата“, която се организира от Астелас България, в партньорство с Българското онкологично научно дружество (БОНД) и Българското урологично дружество (БУД).
Припомняме, че преди мача си срещу Септември(София) хебърци позираха с фланелки, които бяха надписани с мотото на тазгодишната кампания – „Моето здраве е моя отговорност“, като знак на солидарност с инициативата. Утре хебърци отново ще позират с тематично подготвените фланелки преди домакинският им мач срещу Локо(Пд) в София.
Кампанията е по повод Световния месец за превенция на мъжкото здраве, който се отбелязва всяка година през ноември. Целта на инициативата е да фокусира общественото внимание върху рака на простатата – социално значимо заболяване, за което все още се говори твърде малко, а засяга все по-голяма част от мъжете над 50 г.
Посланици на кампанията тази година са музикантът Иван Лечев, председателят на БОНД проф. Асен Дудов и председателят на БУД проф. Марин Георгиев.
Ракът на простатата е четвъртият най-често срещан рак в Европа и най-често диагностицираният рак в България. Заболяването е най-често срещаното онкологично заболяване сред мъжете както в Европа (20,2%), така и у нас (24,4%). През 2020 г. диагностицираните с рак на простатата българи са 4983.