Всичко започва през есента на 1922 г., тогава основите на футболния клуб в селото поставят Стоил Ат. Дюдюков и Илия Ив. Попов. На 22 септември 1922г. На учредително събрание се приема уставът и името на футболния клуб – “Раковски”, с председател Стоил Дюдюков. В него членуват над 50 спортисти, съобщиха от ръководството на ФК“Чико – Бунара“ – Бяга.
На 08.02.1944г. в местността “Корията”, край гр. Батак са разстреляни ятаците на отряд “ Антон Иванов “, в това число и председателят на футболния клуб “Раковски” – Стоил Дюдюков. След победата през септември, ръководството и членовете на футболния клуб, решават да го кръстят на прозвището на убития Стоил – “ЧИКО”. Според указание на ЦС на БСФС ФК” Чико” се преименува на ФК “Бесапара” на конференция, провела се на 20.12.1979г.
По предложение на част от населението и футболистите на отбора на 12.08.1992г. , футболното ръководство провежда заседание, и тогава ФК”Бесапара” приема пак старото си име ФК” ЧИКО”, името се е приело с пълно мнозинство. През 2016г., Към настоящото “Чико” се добавя Бунара, в памет на загиналият през 2015г. Спонсор и душа на клуба по онова време – Георги Михайлов-Бунара.
До ден днешен брат му Йордан Михайлов прави всичко възможно футбол в Бяга да има и да е на едно достойно за уважение ниво!
Село Бяга е единственото село в България, което играе футбол в продължение на 100 години без прекъсване на първенство.
Играли са във всички нива на групите в Пловдивска и Пазарджишка област.
Бяга има много видни имена, които са дали сърце и душа за футбола в селото! Сред тях са Стоил Дюдюков, Илия Попов, Георги Еронкин, Георги Кръстанов, Румен Шопов, Димитър Троянов, Георги Готев, Груйо Данаилов, Георги Бончев, Йордан Стойчев, Благоя Дюдюков, Иван Готев, Рангел Рангелов,Петко Илиев, Георги Илинов, Ставри Ставрев, Йордан Кънев, Петър Марийчин, Илия Шкортов,Иван Павлов, Стефан Керезов и много, много други.
Има много факти събрани за отбора от покойния вече Димитър Петров Попов, който събира всичко това в една чудесна книга-спомен, която надяваме се някой ден намери спонсори и бъде издадена в по-голям тираж, за да може след години всеки жител на нашето китно селце да знае и помни историята.
Ще завърша публикацията с един цитат, който извадих именно от тази книга
“Футболът е вечен като света и може да изчезне единствено ако изчезнат хората от лицето на земята. Той има начало, но няма край във времето.”
Стенли Роуз
Ръководството на сегашния отбор кани всички Ви на празник! Заповядайте на стадиона в неделя, за да станете част от празненството по случай 100 годишнината на отбора.
Гости в неделния кръг ще са момчетата от отбора на ФК “Балкан” Варвара, можем да се помолим за хубаво време, положителни емоции и една добра игра!