На 6 декември православната църква почита Свети Николай Мирликийски Чудотворец, покровител на моретата, езерата и реките, на моряците и рибарите, на семейството и рода. Роден е през 270 година от н.е. в Патара – Ликия, Мала Азия, днешна Турция. Според легендата по време на силна морска буря, светецът спасил с молитви моряците на кораба, с който пътувал към Божи гроб. Според друга светията запушил дупка в кораба с шаран и възкресил моряк, починал при падане от най-високата мачта.

Според народните поверия именно Свети Никола носи първия сняг. Той пада от дългата му бяла брада, а най-често бялата снежна зима пристига именно след 6 декември. По традиция на празника се събира цялото семейство на трапезата.  Никулден е част от зимните обредни празници, които започват с деня на Свети Андрей и минават през почитта към Света Варвара и Свети Сава. “Варвара вари, Сава пече, Никола иде с голямата лъжица и гости гощава”, казва народът.

Коледните елхи се украсяват на 6-ти декември, а на трапезата задължително трябва да има риба, чието тяло е покрито с люспи. Така шаранът се приема за задължителната риба на този празник.

Традиция е и да се сложат най-големите люспи от шарана в портфейла – за да носи пари през цялата година.