Катастрофиралият край Свиленград автобус е пътувал от Кавала за Бургас. Това каза Бойко Рановски от Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“. По първоначални данни в него е имало 43 пътници. 18 са ранени, има една жертва. Рановски обясни, че фирмата, която извършва превоза, е от Бургас. Тя има лиценз.

Катастрофата е станала на мокър път по първоначални данни, предаде bTV. Пробата за алкохол и наркотици на шофьорите е отрицателна, обясни той. Двама мъже се оказали първи на мястото на тежката катастрофа с автобус, отнела живота на един човек и довела до раняването на много други, връщащи се от екскурзия в Кавала към Бургас. Кръстьо Буцев и Георги Соладжиев спасявали хора, още преди да дойдат линейките и пожарникарите.

„Пътуваме и някой светеше с фенер срещу нас. Спряхме и видяхме, че в дерето се беше хвърлил автобус“, заяви Буцев пред bTV.
„Беше си пропаст – 10-12 метра. Беше ужас. Тъмно. Не можеш да слезеш надолу. Стръмно, тъмно, тръни, дървета“, добави Соладжиев.

„Имаше много малки деца, пищяха. Жени: „Моля ви се, помогнете ни“.  Спрях веднага колата, насочих фаровете надолу към автобуса. Слагах пострадалите в моята кола да седнат, имаше много наранени хора, с кръв по тях“, продължи Буцев.

„Имаше хора със счупени ръце, много наранени. С предното табло на автобуса имаше затисната жена, седалката беше натисната. Тя не беше починалата – нея я видяхме с гръб встрани от автобуса. Затиснатата май е главният екскурзовод. Нея едвам сме я изнесли с носилката нагоре по това стръмно място до линейката. Тя беше много лошо затисната. Благодарение на пожарникарите, заедно с тях разпънахме ламарините, качихме я на носилката и я изнесохме от това стръмно място“, разказа още Буцев.

По думите на двамата мъже шофьорът на автобуса също помагал на пострадалите. А освен тях и той, преди да дойдат медицинските лица, пожарникарите и полицаите, там е бил само още човекът, който ги е спрял с фенерчето.

След тежката катастрофа има един загинал. 17 души са в болница – 11 в Хасково, 6 в Харманли.

Кметът на Бургас Димитър Николов коментира тежката катастрофа с бургаския автобус.

„Автобус с бургаска регистрация е катастрофирал на връщане от екскурзия от Кавала. Има ранени и един починал. Събирам информация, за да се опитаме да помогнем. Свързал съм се с болницата в Хасково. Очаквам информация за състоянието на ранените, както и информация от фирмата превозвач. 6 от жените, включително екскурзоводката, са в болницата в Хасково и са настанени в хирургия и ортопедия с наранявания, но няма опасност за живота им, според уверенията на директора на болницата. Има още хора, които в момента се диагностицират в спешното отделение. При необходимост ще изпратим автобус да прибере за Бургас останалите пътници“, написа Димитър Николов на страницата си във фейсбук след появилата се информация за катастрофата.