Започнахме 2022-ра година отново с противоепидемични мерки и броейки болните от коронавирус. Но пък стартирахме новата година с надежди за по-добри дни и по традиция още в първия ден кукери се разтанцуваха шеметно във Варвара, така както го правят от незапомнени времена, за да бъдат прогонени злите сили, нахлуващи от старата в новата година.

 

Първото бебе, което проплака в Акушеро-гинекологичното отделение на МБАЛ-Пазарджик през Новата година, след нормално раждане бе Исмаил от Пазарджик.

Карабунар посрещна 2022-ра година с нов герб и ново знаме. Инициативата за символ на селото бе на кмета Иван Каменарски, а автори са Николай Вътков, Александър Алексиев и художникът Ненко Атанасов.

В землището на село Црънча, в местността Коритски път, бе дарен имот от 540 кв.м. на държавата в лицето на Военното министерство, където да се построи спортно съоръжение от висок ранг, което ще издигне престижа на община Пазарджик и района, както сред европейската общност, така и сред страните членки на НАТО.

В Мало Конаре бе създадена първата частна спортна зала, а в МБАЛ „Уни Хоспитал”  успешно бе реализирана първата за страната за новата година донорска ситуация.  Донорът бе 59-годишен мъж от Копривщица с хеморагичен инсулт. Бъбреците и черния дроб бяха предоставени за пациенти в Румъния, а много други пациенти бяха подпомогнати чрез донорство на клетки и тъкани. В България бяха потвърдени първите случаи от всички възрастови групи на варианта на COVID-19 Омикрон. Още в първите дни на новата година банките драстично увеличиха цените на рутинните си услуги, а възрастта за пенсиониране се увеличи в най-масовата трета категория труд.

С два месеца се увеличи изискуемият стаж, както и възрастта за пенсиониране на хората, на които не достига стаж. 

Пазарджиклията старши комисар Атанас Илков оглави временно ГД „Национална полиция“, а петима учители в продължение на две седмици бяха на обучение в сърцето на Франция.

Уникално помагало за работа с деца, с автор Бисерка Трайкова – секретар на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви в Пазарджик стигна до ръцете на всеки малък ученик в общината.

Идеята за „Малка книжка за големи добротворци“ се родила в периода на локдауна, когато физическата работа с децата се оказала невъзможна, а опасностите от виртуалното пространство значително по-големи.

На тържествена церемония в столицата президентът и вицепрезидентът на Република България Румен Радев и Илияна Йотова  положиха клетва за втория си мандат пред Народното събрание, а в Пазарджик на стилна и бляскава церемония, звездно жури определи Александър Рибников за “Спортист №1 на Пазарджик”.

Част от спортните герои на нацията, направили ни горди с олимпийските си успехи, се събраха в Пазарджик, за да гласуват за най-добрите в анкетата “Спортист на Пазарджик” и освен, че избраха челната десетка за града ни, избраха още треньор и отбор на годината.

Община Сърница беше наградена от Института по публична администрация към Министерски съвет в конкурса за добри практики в държавната администрация, а междувременно Сотир Цацаров подаде оставка като председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

В Пазарджик при спазване на противоепидемични мерки за сигурност премина 47-то издание на Международния фестивал „Зимни музикални вечери проф. Иван Спасов“, а родителите на 5- и 6-годишните деца, обхванати в задължителна предучилищна подготовка бяха изцяло освободени от такси за ползване на детски градини на територията на община Пазарджик.

За първи път сватбена двойка от Пловдив избра да си направи фотосесия в и на гарите през, които преминава теснолинейката по трасето Септември – Добринище, а волейболният тим „Хебър“ спечели Купа България за трети път в младата си история.

Съдия Емилия Петкова от Апелативния специализиран наказателен съд загина при тежка катастрофа на автомагистрала „Тракия“. Няколко дни и ДНК експертизи бяха необходими, за да се установи самоличността на жертвата, която беше изгоряла по време на катастрофата в автомобила си до неузнаваемост.

In memoriam

В първия месец на новата година се сбогувахме и с бившия общински съветник от БСП Димитър Гинин, и с кмета на Ракитово Костадин Холянов.