С камбанен звън от най-високата камбанария на Балканите, с тържествена литургия в трикорабната базилика „Св. Йоан Предтеча” отслужена от пловдивския митрополит Николай и с литийно шествие из улиците на града започна 17-ият ден на месец декември 2022 година в Брацигово.
Поводът е юбилеен – 130 г. от обявяването на селището за град и 45 години от създаването на селищната система. От уличките пред църквата се стичаха хора, въодушевени да станат част от тържеството в мъгливия ден. В същност всички те бяха в един катарзис на събитията отпреди повече от век. Началото на честванията започна с благословията на дядо Николай и продължи с възстановка на събитията от паметната 1892 година.
Кмет, разсилен, пристав, пристигащ от околията префект с радостната новина и множество напомня за последното десетилетие на 19-и век. „Ентусиазмът е велик, задоволството общо.” – пише в благодарствената телеграма до Шестото обикновено народно събрание тогавашният кмет на Брацигово – Васил Кабов, на събитията по обявяването на града с прочитане на Указ No 677 на княз Фердинанд.
Празникът продължи с тържествена извънредна сесия на ОбС – Брацигово, на която почетните граждани на Брацигово се увеличиха с още един виден брациговец, макар и посмъртно.
С високата чест бе удостоен Христо Стоянов Траянов – журналист, писател и общественик с богата биография. Съпричастни към празника на града бяха председателя на Народното събрание Вежди Рашидов и много институции, с които община Брацигово си партнира, които изпратиха поздравителни адреси, както и много приятели и съратници на Брацигово, живеещи в София, Пловдив и други градове.
Завършекът на празника бе изключително емоционален благодарение на бъдещето на малкия град – децата и учениците от детските и учебни заведения в града и на фолклорен ансамбъл „Горан баня“, както и на артисти от ансамбъл „Филип Кутев“ и Явор Лозанов, които внесоха много настроение с богатата предколедна сюита.
В дните, когато отбелязваме този многозначителен юбилей, е нужно да знаем едно, а именно: това селище повече от 130 години е било място, където се е проповядвало само обич между хората, уважение към човека и неговото достойнство, уважение към всички хора и сътвореното от тях. Затова трябва единение и поглед в една посока и спазване на Кубратовия завет… Заедно, обединени хората могат всичко.