В първия ден на месец юли 19 студенти започнаха своя летен стаж в „Асарел-Медет“.  Стажантите станаха част от екипите на производствените цехове и отделите „Информационни и телекомуникационни технологии“, „Доставки и логистика“, „Инженеринг на ремонта“, „Качествен контрол“, „Персонал“, „Екология“ и др., а Фондация „Лъчезар Цоцорков“ подкрепи със 130 хил. лв. реставрацията Хаджидимитрова къща в Панагюрище, в която са изложени реставрираните културни ценности от дарението „Иван Деянов“.

През жаркия летен месец над 120 състезатели от България и чужбина взеха участие в Турнир по канадска борба (армрестлинг) с общ награден фонд 6 000 лева, който се проведе в напълно обновената спортна зала „Иван Симеонов“ в Пазарджик.

45-годишният Кирил Божков пое Детско-юношеската школа на ФК Хебър. Божков, който застана на поста след Спас Спасов е добре познат на запалените фенове на отбора, тъй като беше нападател в местния тим, а също така и в пловдивския Марица.

Акушер-гинеколозите от УМБАЛ „Пълмед“ отстраниха яйчникова киста с тегло почти 5 кг. и масивен размер от 40 г. пациентка, а в Окръжен съд – Пазарджик и Районен съд – Пазарджик за втора година се проведе стаж за ученици от паралелка „Съдебна администрация“ на Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт. Инициативата е част от споразумение, сключено между Висшия съдебен съвет и МОН относно Образователна програма “Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие.

Кристина Денина от Спортен клуб по модерен петобой „Олимпиец“ направи фурор на Държавното първенство и Международен турнир Мемориал „Христо Чочев“ за младежи и девойки до 17 и 19-годишна възраст в Пазарджик. Тя стана държавна шампионка при 17-годишните и при по-големите – до 19 години. Само три наши училища успяха да се класират сред първите сто в страната по успех от матурите по Български език и литература.

На 41-во място е ЕГ“Б.Брехт“, на 65-то Средно училище „Св. св. Кирил и Методий“ във Велинград и на 93-то СУ“Нешо Бончев“ в Панагюрище. Георги Холянов – синът на починалия по-рано през годината кмет на Ракитово спечели частичния вот в родопската община през юли.  

Футболният тим на Хебър финализира 8 входящи трансфера на чуждестранни футболисти, които вече имат и персонални договори с новаците от efbet Лига. Отборът ни картотекира през юли и 16 футболисти в БФС, а първия гол за сезона на шампионата, по време на дебютния мач на „зелените“ в „А“ група беше отбелязан от капитана Цветелин Тонев.

През юли държавата реши да подпомага гражданите с компенсация от 25 ст. за литър гориво на бензиностанциите, заради драстичния скок на дизела и бензина през последните седмици и месеци.  

През месеца на горещниците мълния подпали две къщи в Боримечково, а в Лесичово пък пожарникар спаси костенурка. В Пазарджик осемдесет и две годишна жена бе настанена по спешност в МБАЛ – Пазарджик, след като бе обгорена от избухнала газова бутилка в дома ѝ.

На тържествена церемония началникът на сектор „Превантивна и контролна дейност” в Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Пазарджик главен инспектор Ангел Дудов бе освободен длъжност, след 35 години в редиците на вътрешното министерство, от които 21 като Началник на сектор „Превантивна и контролна дейност”. На своя 60-и рожден ден, след близо 36 години в редиците на вътрешното министерство, от които 24 като началник на панагюрската противопожарна служба редиците на пожарната напусна и главен инспектор Симеон Симеонов. 127 служители от структурите на Областната дирекция на МВР в Пазарджик бяха отличени за добрата си работа и постигнатите резултати по случай празника на вътрешното министерство, а за поредна година 65 ученици-доброволци от Пазарджик, Белово, Пещера, Панагюрище и Велинград взеха участие обучителен лагер на Юндола. Неговото реализиране е част от дейностите по Национална превантивна програма „Детско полицейско управление“.

Състезателите на Спортен клуб „Палашев“ се представиха изключително успешно на провелото се Държавното първенство по Триатлон – спринтова дистанция, а Пазарджик бе домакин на Балканиадата по джудо за мъже и жени. Схватките на над 120 състезатели от 8 държави бяха в новата зала „Иван Симеонов“.

Общинските съветници приеха предложението на кмета – Тодор Попов семействата на деца заети със спорт и изкуство да бъдат освободени от такса смет.

С настоящите промени на наредбата, подкрепа ще получат над 1 000 семейства в общината. Местният парламент даде и съгласието си Община Пазарджик да кандидатства с проектно предложение за изграждане на детски кътове в селата Гелеменово, Главиница и Овчеполци по Програма за морско дело и рибарство, а в Равногор за поредна година спазиха традицията и проведоха наборни вечери на родените през 2004 година.

Христо Вълков се представи достойно на Европейския младежки олимпийски фестивал в Банска Бистрица, а за четвърта поредна година спортен клуб Спартак и Община Пазарджик бяха домакини на галавечер по кикбокс за аматьори „YOUNG FIGHTERS KICKBOXING“. Събитието се проведе в парк-остров Свобода и е единствено по рода си.

Председателят на Сдружение „Български музеи“ и шеф на РИМ – Пазарджик – Борис Хаджийски оповести, че се искат допълнителни 17 млн. лева, след постъпилите 12 млн. лева в 124 български музея и художествени галерии, за да отстоява поисканите в началото на годината 29 млн. лева, а през юли директорът на Регионална библиотека “Никола Фурнаджиев“ Лъчезар Риков и съпругата му Елена станаха дядо и баба за втори път-на внучка. 

За трети пореден път ПТС „Чудесия“ донесе в Пазарджик GRAND PRIX от дълголетния фестивал „Рила ни гледа“, отличие спечелено сред стотици участници от цяла България. Джудистите ни спечелиха най-много титли – 4 на Балканиадата в Пазарджик, а родената през 1922 г. Кипра Четинова от Батак отпразнува 100-годишен юбилей.

В прохладата на планината – на летовище „Розовски вриз“ се проведе „Ден на розовската ягода“, а в МБАЛ „Уни Хоспитал“ е проведе поредна кръводарителска акция. След двегодишна пауза заради ковид пандемията и ограниченията в световен мащаб, за 6-ти път община Пещера организира и стана домакин на VI Международен етнокултурен фестивал „Културата на бъдещето и бъдещето на културата”.

Пазарджик влезе в списъка на областите в жълтата зона за коронавирус, а под надзора на Районна прокуратура-Пазарджик започна разследване по образувано досъдебно производство за възникнал пожар с причинени големи материални щети на територията на Зеленчуковата борса в с. Огняново.

В община Лесичово пък беше обявено частично бедствено положение, след като пламна гората в землището на Калугерово, а заедно с огнеборците от ПБЗН в гасенето участваха и около 100 горски служители, техника от държавните горски стопанства и дори военен хеликоптер Кугър. 

Върховният административен съд остави в сила решение на Административен съд – Пазарджик, с което бе наложена глоба от близо 27 хиляди лева и бе потвърден конфликтът на интереси по отношение на д-р Жеко Чешмеджиев, бивш управител на Многопрофилна болница за активно лечение – Велинград.

Българското хералдическо и вексилоложко общество изработи осми герб за община Септември и единадесети за област Пазарджик, а именно герба на село Симеоновец с изобразено слънце на него. 24-ият Международен фестивал за автентичен фолклор Дорково 2022 г., се проведе в последните дни на жаркия месец юли. Родопското селце посрещна над 60 групи с повече от 1 200 участници, които огласиха откритата сцена пред читалище „Св. св. Кирил и Методий-1919“ с певчески мотиви от различни фолклорни области.

В Стрелча се проведе съвещание с директорите на образователни институции от област Пазарджик, на което се отчетоха резултатите от работата на РУО – Пазарджик през миналата учебна 2021-2022 година, а в пещерския курорт „Свети Константин“ се проведе VI-тият национален фолклорен събор на народното творчество. Община Пазарджик представи „Малка книга за големи добротворци” – издание на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните   пред участниците в Националната среща на експертите по социални дейности и здравеопазване от общините.

18-годишният Ангел Славков – състезател на СК „Кодокан“ и възпитаник на Спортното училище в Пазарджик, спечели сериозни битки на престижен турнир в Париж, а екипът на Шекспирова компания „Петровден“  представи за любителите на театралното изкуство продукцията „Бурята“. Представлението бе показано пред публика на откритата сцена в ОУ „Константин Величков“ в село Паталеница.

През юли, след указ на президента Реджеп Ердоган стана възможно влизането на територията на Турция без задгранични паспорти, а само с лични карти. 

Община Сърница получи пет милиона лева за ремонта на общински път, а МРРБ отпусна средства и за цялостния ремонт на пътя Пещера – Свети Константин. Стана ясно, че Община Пазарджик ще закупи поземлен имот в метстността Атчаир, с площ от 3 400 кв.м. за да разшири Гробищния парк,  а двет мигранти от Либия бяха открити в дома на септемвриец.

През юли мъж на 43 години от Пазарджик загина, след като падна от висок етаж на жилищния блок, в който живее на ул. „Дойран“,