Алуминиевото фолио може да ви изненада с възможностите си, ако ползвате малко познати трикове. Във всяка кухня има ролка алуминиево фолио. Обикновено се използва за готвене или съхранение на храна. Обхватът на приложението му в домашни условия обаче е много по-широк.

Алуминиево фолио – какво е това?

Фолиото е най-тънкият метален лист с дебелина не повече от 0,2 мм. Характеризира се с достатъчна пластичност и гъвкавост. За производството на този материал могат да се ползват алуминий, стомана, калай, сребро и дори злато. Тенекиеното фолио се нарича станиол. Необходим е за производството на огледала и опаковки. Златното фолио е златен лист. Дебелината му е 100 нанометра.

Алуминиевото фолио е най-често срещаният вид. Използва се в различни индустрии: ●  хранително-вкусова промишленост и кулинария за опаковане, готвене, ●  лекарства и фармацевтични продукти за производство на блистери за таблетки, ●  конструкция за топло и пароизолация, ●  печат за релеф.

Историята на алуминиевото фолио – кой го е изобретил?

Първото фолио било златно листо. Познато е още от древна Гърция и древен Египет. Този факт се обяснява съвсем просто: златото е най-пластичният и ковък метал. За да го сплескате в най-тънкия лист, не са необходими много усилия. Използва се такова фолио за декориране на бижута и позлата. Още през 30-те години на изминалия век фолиото е твърдо наложено в Европа и САЩ като универсално средство за опаковане на готови храни. Увийте краката си с фолио и вижте какво ще се случи на сутринта

Пет необичайни начина за използване на фолио у дома

С фолиото може не само да се опаковат остатъци от храна и да се пече храна. Тънкият метален лист ще помогне и в друга домакинска работа.

Бързо заточване на ножица с фолио

Ако ножицата изведнъж стане тъпа, ще трябва да вземете фолиото и да го прегънете на няколко слоя. След това опитайте да изрежете алуминиевия „слой“. Няколко минути такива манипулации ще направят остриетата отново остри.

Домашна фуния от фолио

Фолиото ще ви е от полза, ако трябва да прелеете течност от един съд в друг, но нямате фуния под ръка. За да сторите това, парче фолио е нужно да се навие на конус и да се постави в гърлото на бутилката.

Гъба за миене на съдове от фолио

Металната „хартия“ може да замени и гъба за миене на съдове. Достатъчно е да смачкате парче фолио на безформена бучка и да се захванете за работа. Такава гъба перфектно ще се справи с мазнините и изгарянето. Способно е дори да премахне ръждата.

Херметически затворени торби

Малцина знаят, че с помощта на фолио можете да затворите херметически найлонов плик. За да направите това, трябва да сложите парче фолио върху него и да минете по края с гореща ютия.

Поддържане на пресни плодове

Фолиото също ще ви е от полза да запазите бананите свежи възможно най-дълго. Достатъчно е да увиете „опашката“ на банановата връзка с такъв лист. Факт е, че по време на периода на зреене бананите произвеждат етиленов газ, а фолиото му предотвратява разпространението му в други части на плода.