Истинско спортно бижу на стойност над 200 000 лв. отвори врати за всички любители на тениса в Пещера, след като в първия ден на август бе прерязана лентата на новите тенис игрища, изградени по най-нова технология. Кметът Йордан Младенов направи и официална първа копка на реконструкцията на улични ВиК мрежи и съоръжения на територията на град Пещера с девет подобекта. 

На първи август стартира и Световната седмица на кърменето. Глобалната инициатива за 30-та поредна година се организира от Световния алианс за кърмене и премина под мотото „Да се застъпим за кърменето – обучение и подкрепа“.

От 3 август до 7 август се проведоха и петдневните състезания по ориентиране „Купа Стрелча 2022“ в местността Скумсале.

В началото на летния месец един пазарджиклия удари джакпота и стана 123-тият тото милионер. Късметлията от Пазарджик спечели 2 737 074 лева с фиш на стойност 4,80 лева.

През август президентът насрочи парламентарните избори за 2 октомври и назначи служебно правителство. Това доведе до канонада от рокади в различни държавни звена и институции.

Трендафил Величков встъпи официално в длъжност като Областен управител, сменяйки предшественика си Андрей Гечев. Д-р Красимира Радева седна в стола на Петя Цанкова като заместник областен управител. Борис Михайлов оглави НАП, след като Министерският съвет освободи от длъжността изпълнителен директор на Националната агенция за приходите Румен Спецов по съображения, свързани с неизпълнение на задължения по Закона за Националната агенция за приходите. Емил Ганчев се завърна на поста зам.-министър на МВР, а Надя Клисурска пое отново зам.-министерския пост в социалното ведомство. Атанас Илков смени Венцислав Кирчев в ГД „Национална полиция“, а пещерецът Георги Тахов пое ДФ „Земеделие“.

През август направленията за хоспитализация станаха електронни. Така целият процес от постъпването на пациента в болничното заведение, диагностиката, лечението, до издаването на епикризата стана изцяло електронен.

Кардиолозите от МБАЛ – Пазарджик се сдобиха с нов ултразвуков апарат за диагностиката на пациентите, а Елена Благоева, която учи специалността „Компютърни технологии в инженерната дейност“ в Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“ стана тазгодишния носител на традиционната стипендия „Лъчезар Цоцорков“, която се връчва на изявени студенти.

Планираният празничен концерт по случай Деня на миньора в Панагюрски колонии беше отменен заради въведените противоепидемични мерки. За сметка на това пък успяхме да се насладим на един от двата най-ярки и красиви метеорни „дъждове“ Персеиди. В нощта срещу 13 август в небето можеха да се видят средно по около 100 метеора на час.

Огнеборци и булдозер от „Асарел-Медет“ се включиха в борбата с горския пожар, който пламна между селата Левски и Елшица. Гасителните действия на огнеборци, горски работници и доброволци с високопроходими джипове продължиха дни наред.

Фолклорни групи и състави от област Пазарджик представиха богатото нематериално културно наследство на нашия регион на най-големия форум за народно творчество в град Копривщица. Хебър спечели вторите си три точки като гост на Спартак – Варна, а Даниел Попов и Ангел Башкехайов (АСК Пещера, Peugeot 208 Rally4) спечелиха убедително рали „Вальевски“ 2022, трети кръг от сръбския рали шампионат. Родният екипаж завърши успешно и 51-то издание на чешкото рали “Барум”.

Атанаска Верник и Мая Добрева станаха европейски шампионки по бадминтон в първенството в Любляна. През територията на област Пазарджик премина 69-та Международна колоездачна обиколка на България. Всички състезателки на „Диляна“ се завърнаха с медали от Международен турнир „Жулиета Шишманова“ , а „Мистерия“ с два бронзови медала от Световното по мажоретен спорт.   

Пазарджишката Профилирана гимназия “Иван Сергеевич Аксаков” влезе в новия випуск на „Училища за пример“ – единствената квалификационна програма за училищни екипи, която ги подкрепя едновременно да подобряват управленските си практики и да осъвременяват своите преподавателски методи.

Ето как ще изглежда източната част на парк – остров „Свобода“ с „Градините на света“

Младежкият дом в Пазарджик спечели отличие на националните награди „ПроКултура 2022“, а Антони Върбев оглави Районната избирателна комисия.

Стажантите от Центъра за специализация и професионална подготовка в Пазарджик при Академията на МВР участваха в доброволна кръводарителска акция, а книгата „Дяволът! Аз го Познавам“ на пазарджишкия писател Илиян Кузманов покори и сърцето на световната литература – Лондон.

 Скулпторът Георги Чапкънов изработи новата емблема на пазарджишкото СЛРД „Сокол 1893“. Тя украси изцяло реновирана сграда на дружеството, която бе тържествено открита на специална церемония. За 185-и път в катедрален храм „Успение на Света Богородица“ бе отбелязан храмов празник. Храмът е единствената църква в страната от епохата на Възраждането, образец на спазването на златното сечение и създадена с невероятна прецизност.

През август родената в Пазарджик дизайнерка Иванка Христова, която покори Лондон с великолепна модна интерпретация на традиционните кукери мина под венчило в родния си град.

В центъра на летовище „Васил Петлешков“ се проведе третото почистване на местността Атолука, а в най-високопланинското християнско село в областта – Равногор, се състоя среща между Фейсбук групите „Равногорски диалект“ и „Баташкия корень“. С автовишка на „Тролейбусен транспорт – Пазарджик“ в областния център спасиха коте покатерило са десетметрово дърво. В Юнаците пък мълния опожари гараж.

Екатерина Каферинова

Във Велинград Минчо Столарски уби Екатерина Каферинова в дома ѝ ден след рождения ѝ ден.

IN MEMORIAM

Известният български скулптор Величко Минеков – баща на служебния министър на културата проф. Велислав Минеков почина. През август ни напусна и д-р Васил Наков.