Звездното жури определи Топ 10 на “Спортист на Пазарджик” за 2022 година. Част от най-популярните и успешни български състезатели се събраха в Пазарджик, за да дадат вота си за най-добрите в анкетата “Спортист на Пазарджик”.

Те гласуваха и избраха челната десетка на “Спортист на годината”, “Треньор на годината”, както и “Отбор на годината”. Както е по традиция, на церемонията, която е на 19 януари (четвъртък) от 19:00 часа в ДКТ “Константин Величков”, ще бъдат наградени и млади спортисти за високите им спортни постижения. А също така и „Спортист №1 на публиката“, за когото вече има онлайн гласуване, достъпно за всички желаещи да дадат своя вот, на следния линк – https://sportistipz.eu/

Журито бе в състав – олимпийската шампионка по художествена гимнастика Симона Дянкова (Токио 2021), олимпийските медалистки Елица Янкова (Рио де Жанейро 2016, борба) и Ренета Камберова (Рио де Жанейро 2016, художествена гимнастика), Милица Мирчева (единствената до момента участничка в маратон на Олимпийски игри за България), както и волейболните легенди Любомир Ганев (председател на Българска Федерация Волейбол) и Николай Иванов (дългогодишен капитан на националния отбор по волейбол, в момента координатор на всички национални отбори по волейбол).

Всички звездни гости бяха приветствани от кмета на Община Пазарджик Тодор Попов и председателя на “Младежки спортен клуб Пазарджик спортува” Ренета Камберова.

“Благодаря ви, че приехте и уважихте нашата покана. Ние държим на спорта и за нас е важно успели хора, каквито сте вие, да оценят нашите спортисти. Благодаря на нашия мениджър на спорта Ренета Камберова, която прави всичко възможно всяка година тези церемонии да се организират все по-добре и по-добре, на Съвета за младежка политика, както на всички партньори, с които работим съвместно. Това събитие е въпрос на уважение и отношение към нашите спортисти. Ние няма да спрем, докато Пазарджик не се утвърди като най-спортния град в България. Сигурен съм, че след още няколко години ще берем още повече плодове на нашия труд. В Пазарджик имаме политика да сме първи във всичко“, каза кметът Тодор Попов.

„Благодаря на Ренета Камберова за поканата и на Община Пазарджик. За мен, а и за останалите, това е голяма чест – ние да изберем най-добрите спортисти на града. Запознахме се с успехите на всички номинирани и наистина имахме трудна задача“, каза олимпийската шампионка Симона Дянкова.

Единствената до момента в историята на България участничка в дисциплината маратон на Олимпийски игри Милица Мирчева добави: „Имахме отговорна и същевременно тежка задача. Изненадах се колко спортни успехи има Пазарджик през изминалата година. Обикновено съм от другата страна на спорта – аз да бъда оценявана, но сега на мен се пада честта да оценявам мои колеги.“

„Благодаря за поканата на Община Пазарджик, на кмета г-н Тодор Попов и на Ренета Камберова да участвам в журито за определяне на най-добрите спортисти на Пазарджик. Приятно съм изненадан, че има толкова много успешни спортисти и то в толкова различни видове спортове“, коментира волейболната легенда Николай Иванов.

За първи път сред номинираните спортисти има и състезатели в неравностойно положение, чийто успехи и завоювани отличия заслужават огромно уважение и признание. Именно по този повод олимпийската медалистка по борба от Рио де Жанейро 2016 година Елица Янкова каза: „Това е един прекрасен пример, който трябва да послужи дори за анкетата за „Спортист на България“! Тези хора не полагат по-малко труд, отколкото ние. Те също тренират, също влагат воля, сърце и желание. Това е хубава крачка, нека да няма деление… Може би дори на тях им е много по-трудно, но те пък показват сърце и воля, за да се справят със ситуацията.“

Председателят на “Младежки спортен клуб Пазарджик спортува” Ренета Камберова заяви: “Благодаря на всички, които са част от нашето жури – всички те са изключително успешни в своите сфери. Идеята най-добрите спортисти на Пазарджик да бъдат избирани от най-добрите спортисти на България, е много безпристрастна. От контакта ми с нашите спортисти знам, че това е висока оценка и уважение за тях – именно, когато те са избрани от най-добрите.“