Кметът на Пазарджик Тодор Попов поздрави участниците в годишната конференция на Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България, която започна работа днес в конферентната зала на Гранд – хотел „Хебър“ в Пазарджик.

„Много държах да засвидетелствам с личното си присъствие тук отношението си на уважение, на първо място към Асоциацията на преподавателите, защото всички, които избират нашия хубав град са наши приятели. Винаги сме се отнасяли с респект към всичко, което е свързано с образованието, защото отдавна сме прозряли, че единственият начин да имаме добър социален шанс, единственият начин да се развиваме и да бъдем адекватни, адаптивни и иновативни, това е да се образоваме. Друг начин не е измислен, затова за нас е голям комплимент вие да изберете Пазарджик, защото между другото Пазарджик е единственият български град, който в името си съдържа всички букви на Париж. Така че сте дошли на правилното място и винаги сме се отнасяли уважително, гордея се, че толкова години си партнираме, че езиковата гимназия е една от визитните ни картички. Винаги има какво да научиш при едни такива срещи, когато става дума за такъв тип организации е важно да са пълни със съдържание едни такива срещи. Едно от важните неща е да се установят добри лични отношения, всичко в живота се случва благодарение на лични отношения, каквото и да ни говорят. Така е навсякъде по света. Затова е важно вие да се познавате, да си имате доверие и да обменяте добри практики. Когато едно хубаво нещо се е случило някъде да бъде разпространено, да бъде мултиплицирано навсякъде.“ – каза Тодор Попов.

„Много съм щастлив, че в днешния ден тук присъства Нейно превъзходителство посланикът на Мароко в България Закия Ел Мидауи, тя е уникална дама, благодарение на собствената си визитка. Атестатът за един човек е неговата биография. Никой не може да си избяга от биографията. Тя е жена, която подкрепя изключително много различни каузи и съм щастлив, че в днешния ден тя беше и мой гост. Презентирахме ѝ един много важен и интересен проект, когото ще направим единствени в България – това е Градина на света. поканили сме над 80 държави да изложат свои растителни видове в тази градина. Тя ще се намира в най-големия парк в България – нашият остров. Така той ще стане освен най-големият и най-красивият. Пожелавам ви удовлетвореност от това, което днес ще обсъждате и да се позабавлявате, приятно прекарване от сърце, ползотворна работа и бъдете сигурни, че в Пазарджик имате верни приятели. Успех!“ – заяви Попов.

„Благодаря на директоркат а на ЕГ „Б.Брехт“ г-жа Велка Недялкова и нейния екип, те са нашият домакин в Пазарджик, събитието ни е насочено към продължаващото образование и квалификацията на преподавателите по и на френски език в България, това е най-мащабната форма за квалификация за обучение на учителите, 65 човека са записани, ще имаме обучетли ателието, имаме много квалифицирани преподаватели от Софийския университет или от Франция и Френския институт в България, Международната федерация на преподавателите по френски език, чийто член сме ние, това е най-голямата професионална организация в света и ние имаме чест да принадлежим към нея. Преподаватели по френски език са тези колеги, които преподават езика, а на френски език са колегите, които не преподават лингвистични дисциплини като химия, физика и математика, но преподават на френски тези предмети в училищата.“ – каза за медиите Вяра Любенова, Председател на АПФБ.

Тя откри конференцията, като представи на участниците Пазарджик като град, в който винаги е имало франкофонска общност. Първият френски говорящ известен пазарджиклия е полиглотът Ованес Соваджиян, завършил истанбулския „Робърт колеж“, а след него почитатели на езика на Бодлер и Юго са Константин Величков, поетите Димитър Бояджиев и Теодор Траянов, Богдан величков и Георги Мицков, художниците Георги Герасимов, Станислав Доспевски и Величко Минеков.

От 1983 г. в Пазарджик френският език се изучава като профилиращ предмет в ЕГ „Б.Брехт“, а също така и паралелка, която изучава езика. Към момента всеки випуск има по една паралелка от 26 ученици, които изучават френски език, съобщи директорката Недялкова. „Всеки, който работи и учи в това училище, го смята за съдба“. Езиковата гимназия започва съществуването си през 1970 г. като първоначално е немско училище, но от 40 години съвместно с немския се проподават английски и френски, поясни директорката Велка Недялкова. Единствено в това средно училище, от цялата област, френският е профилиращ предмет. Това събитие ще допринесе за развитието на методиката на преподаване и мултиплицирането на знания и опит.

Председателя на на Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България, кметът на Пазарджик Тодор Попов, Н.пр. посланикът на Мароко в България Закия Ел Мидауи и председател на групата на посланиците франкофони, Жени Кръстева от факултета по френски на СУ „Св.Климент Охридски“, както и представители на Министерството на образованието и науката, Центъра на Международната организация на франкофоните за Централна и Източна Европа, Международната федерация на преподавателите по френски език, Френското посолство в България, Френския институт в България, Посолството на Кралство Мароко в България, издателства „Клет“, „Просвета“ и „Колибри“.

Форумът е акредитиран от Международната федерация на Франкофонията.

Темата на тазгодишната конференция е: Предизвикателствата на новите формати на ДЗИ и на изпитите за установяване на ниво на владеене на френски език спрямо Европейската езикова рамка. Ще бъдат представени и обсъдени различни креативни подходи в чуждоезиковото обучение с цел повишаване на мотивацията за учене. Конференцията е обвързана и с отбелязването на международния ден на учителя по френски език и с ролята на учителя като създател на бъдещето на своите възпитаници. Конференцията ще отбележи и 30-тата годишнина от създаването на Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България.

Трима лектори ще проведат обучителни ателиета по време на събитието, което продължава и утре. Участниците в конференцията, която събра над шестдесет преподаватели от цялата страна, ще представят и обсъждат различни креативни подходи в чуждоезиковото обучение с цел повишаване на мотивацията за учене.

Асоциацията на преподавателите по и на френски език е създадена през 1992 г. Тя играе важна роля за повишаването на качеството на преподаването, за разпространяването на френския език и франкофонските култури в страната, за развиване на дух на толерантност и познаване на другия чрез ценностите на франкофонията. Една от целите й е и запазването на езиковото многообразие в българската образователна система.