Няма начин да не сте попадали на приказка, в която се разказва за един далечен град, за едно далечно царство през девет царства в десето, през девет земи в десета, изобщо нещо като място на края на света. Това място си има име и то е Ушуая. Най-южният град на планетата. Ушуая – самият край на света. Или поне края на континента Южна Америка. Точно за това място ще научим днес от разказа на двама дигитални номади от Пазарджик – Ангел и Диана, които в продължение на два дни успяха да видят и докоснат забележителностите и културата на този град.

Мястото е заселено за първи път от цивилни граждани от Уасти Х. Стърлинг, английски мисионер, през 1870 г. През 1884 г. е създадена аржентинска военноморска база, а през 1893 г., след като архипелагът е разделен между Аржентина и Чили , Ушуая е обявен за град.

Дърводобивът, овцевъдството, риболовът, ловът с капани и туризмът са основните икономически дейности на града. Ушуая се отличава с това, че е най-южният град в света. Населението му е около 60 000 души. Ушуая се намира в т.нар. Огнена земя. Той е известен с това, че е туристическа база за проучване на Tierra del Fuego, пристанище за качване в антарктическите и крайбрежни води на Фолкландските острови и пристанище за круизи в Южна Америка между Буенос Айрес и Валпараисо (Сантяго) около нос Хорн.

Времето там е хладно дори през лятото, а сега там е лято и температурите рядко надвишават 11 градуса по Целзий. Местните хора разказват, че често е мъгливо, ветровито и вали. Но това не пречи на наплива от туристи, които винаги намират какво да разгледат, например морския музей „Край на света“ или да се отдадат на пазаруване на сувенири.

Ако времето е приятно вижте Националния парк Tierra del Fuego и канала Бийгъл.

Каквото и да решите да направите в Ушуая, можете да кажете, че сте били в края на света. А на края на света има всичко. Включително и затвор, който е превърнат в туристическа атракция. Но затворът е бил изключително важен за това място.

В началото на никой през ум не му минавало за заселване на тази неприветлива територия. Селището първоначално било създадено, за да се изпращат в него затворници. Избрали мястото на териториален принцип. На най-големия от островите на архипелага. Затворническа колония за опасни престъпници била изградена тук в края на 19-и век  от аржентинското правителство.  И с  течение на времето именно те се превърнали в първите  колонисти на Големия остров. Те изградили стария град с дървесина от гората около затвора.

През втората половина на 19-и век пристигнали и първите истински заселници. Последвали ги и първите мисионери. И от затворническа колония мястото започнало да се превръща в град. Затворът затворил врати през 1947 година. А през 1950 година в Ушуая била създадена военноморска база. Въпреки това градът продължил своята изолация  от останалата част на света до края на Фолклендската война през 1982 г. , която установила демокрация в Аржентина.

В града има и място, което е прието като „краят на света“. Можеш да се снимаш и да документираш пребиваването си тук, разказват Ангел и Диана.

Животните, които обитават това място са студолюбиви. Част от тях са императорските корморани. Те приличат на пингвини, но  в същност не са. Ако това ви успокоява от тяхното семейство са.

Тюлените също обичат да позират за туристите, в същност това са т.нар. морски вълци.

Фарът на края на света.

Защо архипелагът се нарича Огнена земя? Защото истинското местно население тук са индианците от племето Она, които доста отдавна са изчезнали или по-скоро притопили и станали част от новите заселници. В миналото те сигнализирали на съседните острови за наближаваща опасност като палели високи онгьове на определени места видими от съседните острови. Когато тук пристигнал мореплавателят Фернандо Магелан, на 1 ноември 1520 г. , видял впечатляващата огнена гледка и нарекъл най-големия остров на архипелага Огнена земя. Та така и до днес.

Портрет на Фернандо Магелан

Известният днес Магеланов проток, бил наречен от откривателя си Вси светии. Но след смъртта му, в края на април 1521 г. близо шест месеца по-късно, той бил именуван в негова чест.

Вятърът на острова е толкова силен и последователен в посоката си, че короните на дърветата изглеждат странно. Вместо нагоре те растат настрани.

Пингвините са приятелски настроени към туристите.

На острова се срещат и кралски пингвини, те са с жълта окраска около шийката си.

Кралските пингвини обичат още по-студен климат, те са характерни за Антарктида, но се срещат и тук и в Чили. Познати са общо 18 вида пингвини.

Допускат те да отидеш близо до тях и те разглеждат с любопитство, разказват Ангел и Диди.

Тромави са докато се разхождат на сушата, но иначе са образцови плувци.

Разходката ни продължава към Националния парк.

Просто не забравяйте да си купите фланелка, да купите магнит за хладилници или да изпратите пощенска картичка от Tierra del Fuego Park с печат от  Ушуая, за да докажете, че сте били на края на света.

Националният парк Tierra del Fuego също предлага интересни места. Тук дивата природа е запазила своята изключителна чистота. В това няма нищо изненадващо, имайки предвид колко малко хора са имали изобщо възможността да посетят тази част на света.